Kabinet wil TikTok en andere Chinese en Russische apps niet meer op werktelefoons van rijksambtenaren

Het besluit volgt na een advies van de inlichtingendienst AIVD.

Rijksambtenaren doen er goed aan om apps uit China en Rusland te verwijderen van hun werktelefoon. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) namens het kabinet. Het kabinetsadvies volgt op basis van een rapport van de inlichtingendienst AIVD, die waarschuwt voor apps uit landen met een 'offensief cyberprogramma' tegen Nederland.

Na dit advies hangt er ook een negatief label aan TikTok, de populaire en omstreden socialmedia-app uit China die wereldwijd meer dan een miljard gebruikers heeft. Ook miljoenen Nederlanders - met name jongeren - gebruiken de app.

TikTok niet uitgelicht

Van Huffelen wil TikTok niet bij naam noemen als een app die rijksambtenaren het beste kunnen verwijderen van hun werksmartphone. 'We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld', geeft ze aan. 'De Rijksoverheid moet veilig haar werk kunnen doen, ook via mobiele apparaten.'

 

Rijksoverheid krijgt meer controle

Het afraden van apps uit onder meer China en Rusland is een advies dat rijksambtenaren naast zich neer kunnen leggen. Daar komt 'binnenkort' verandering in, als de Rijksoverheid de smartphones van ambtenaren gaat vervangen. Op de nieuwe toestellen kunnen alleen nog vooraf goedgekeurde apps geïnstalleerd en gebruikt worden. Spionagegevoelige apps als TikTok zijn op de nieuwe telefoons niet te installeren - al komen er uitzonderingen als apps nodig zijn voor 'primaire taken van de Rijksoverheid'. Rijksambtenaren kunnen afgeraden apps zoals TikTok wel blijven gebruiken op hun privésmartphones zolang de Rijksoverheid de app niet volledig verbiedt.

CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zeiden in een Kamerdebat in februari voor een verbod op TikTok te zijn omdat zij vrezen dat de Chinese overheid inzage heeft in de gegevens van TikTok-gebruikers. Voor Nederlandse merken waren de privacyzorgen rondom TikTok in februari nog geen reden om het platform te verlaten. TikTok voert al langer campagne om zichzelf neer te zetten als een platform voor gebruikers vanaf dertien jaar. 

TikTok onder vuur

De Nederlandse overheid is niet de eerste die TikTok met klem afraadt op werktelefoons van rijksambtenaren. Overheden in onder meer de Verenigde Staten, België, Canada en het Verenigd Koninkrijk besloten hier al eerder toe. TikTok is bovendien officieel verboden op werksmartphones van medewerkers van de Europese Commissie en de Europese Raad. 

De Amerikaanse overheid werkt naar verluidt aan een wet die TikTok verplicht om zich los te weken van het Chinese moederbedrijf Bytedance. De Verenigde Staten verwachten dat deze maatregel TikTok veiliger maakt en zouden de app in de VS willen verbieden als Bytedance de eis naast zich neerlegt. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie