Videoplatform Rumble klaagt Google (opnieuw) aan om digitale advertentiemacht

Rumble, een alternatief voor YouTube, wil onder meer een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Google noemt de beschuldigingen onjuist.

Screenshot Rumble.com

Drie jaar na het starten van een rechtszaak tegen Google, dient videoplatform Rumble een tweede zaak in tegen zijn veel grotere concurrent. Rumble, een tegenhanger van YouTube die vooral populair is onder conservatieve gebruikers, zegt nadeel te ondervinden van de advertentiemacht van Google. 

Benadeeld

Rumble, een Canadees bedrijf dat beursgenoteerd is in de Verenigde Staten, klaagde Google in 2021 aan voor het tonen van YouTube-video's in Google-zoekresultaten en in zijn Android-besturingssysteem. Dat is niet eerlijk voor alternatieve platformen zoals Rumble, betoogt het bedrijf. In de nieuwste rechtszaak kaart Rumble aan dat Google dusdanig machtig is op de digitale advertentiemarkt dat het andere bedrijven benadeelt. Rumble bijvoorbeeld, dat tot 2022 advertenties via Google-software inkocht om te tonen op zijn YouTube-alternatief. In 2022 lanceerde Rumble zijn eigen advertentieoplossing, waardoor het niet meer afhankelijk is van Google. 

Sindsdien is Rumble juist een concurrent voor Google. En voelt het bedrijf, met een jaaromzet van 81 miljoen dollar uit advertentie-inkomsten, zich benadeeld door de dominante positie van Google. In de rechtszaak eist Rumble daarom een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Google noemt de beschuldigingen van Rumble 'simpelweg verkeerd' en zegt de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet te zien, zo schrijft Reuters op basis van een statement. Axios publiceerde als eerste over de rechtszaak.

Meer zaken tegen Google

De zaak tussen Rumble en Google start - pas - in april volgend jaar. Hoeveel kans die zaak maakt, is nog lastig in te schatten. 

Rumble staat in ieder geval niet alleen. Google was en is regelmatig in het nieuws vanwege rechtszaken rondom zijn digitale advertentiemacht. Zo legde de Europese Commissie het bedrijf in 2019 een boete van 1,5 miljard euro op om het benadelen van concurrenten op de reclamemarkt en diende het Amerikaanse Ministerie van Justitie vorig jaar een vergelijkbare aanklacht in. Die zaak start in september.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie