ABN Amro wil inhaalslag vrouwen in hockey, maar haalt zelf de wettelijke normen niet

In vijf jaar gelijkwaardige positie voor vrouwen in hockey, vindt de bank. Het stopt sponsoring van clubs die weigeren mee te doen.

ABN Amro gaat het programma De Inhaalslag starten om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het hockey aan te pakken. De bank wil dat in 2025 vrouwen evenveel sponsorgeld krijgen als mannen, dezelfde faciliteiten hebben en gelijk vertegenwoordigd zijn in de besturen. Hockeyclubs die niet aan deze doelen willen werken, raken ABN Amro als sponsor kwijt.  

Het programma is toch wat opmerkelijk, omdat ABN Amro als enige AEX-onderneming zelf nog niet voldoet aan de wettelijke normen van 30 procent vrouwen in de hoogste gremia. De executive board bestaat uit vier mensen, van wie een vrouw, de raad van commissarissen telt zeven mensen, onder wie twee vrouwen. 

Bovendien scoort het bankwezen op loonverschil als een van de slechtste van alle Nederlandse bedrijfstakken, volgens onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Zeven Nederlandse banken ondergingen de keuring, vier van de zeven scoren benedenmaats, waaronder ABN Amro. Volgens het onderzoek haalt ABN Amro ook de 30 procent vrouwen in senior-management niet. De bank voert wel programma's om meer vrouwen aan te trekken en hun positie te verbeteren.

Veel minder geld, faciliteiten en bestuursfuncties

Dat is ook in het hockey hard nodig, vindt de bank. Vrouwen in het tophockey verdienen nu nog 5 tot 10 keer minder dan mannen, ze krijgen een fractie van het sponsorgeld, hebben minder faciliteiten en zijn nauwelijks in de bestuurslagen terug te vinden. Dit terwijl twee derde van de hockeyers vrouw is.

‘De sportwereld - en daarmee de hockeywereld - wordt nog altijd gedomineerd door mannen', stelt de bank in een persverklaring. 'Wij willen een organisatie zijn waar alle groepen uit de maatschappij zich gezien en gehoord voelen, ongeacht afkomst, religie, seksuele voorkeur, generatie, ras of sekse.' 

ABN Amro meldt dat het programma De Inhaalslag voortkomt ABN Amro's 'bankbrede Diversiteit & Inclusiviteit-beleid'. Het gaat 'haar deskundigheid inzetten om samen met de clubs een positieve verandering teweeg te brengen in zowel sport als maatschappij'. 

De video van De Inhaalslag

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie