Hoe je zin geeft aan de Pride Week in dit ongewone jaar

'Het benadrukken van LGBT+ inclusiviteit is altijd een goede zaak, maar merken moeten meer doen dan wapperen met een regenboogvlag.'

Steven Heywood, ceo Edelman

Tekst: Steven Heywood, ceo Edelman

Dit jaar worstelen we allemaal met hoe we echt verbinding kunnen maken en feest kunnen vieren in de anderhalvemetersamenleving. We hebben de kracht van het collectief gezien bij het afvlakken van de COVID-19 curve en meer dan ooit tevoren zijn we ons bewust geworden van de diepgewortelde onrechtvaardigheden die onze wereld verpesten. 

Rellen als keerpunt in LGBTQ+ rechten

In 2020 zullen er geen Pride-boten zijn, geen Pride-feest en geen vliegende ‘wateracrobaatzeemeerminnen’ (als je die nog nooit hebt gezien hebt, dan mis je iets). Maar als je net als ik de laatste tijd meer Netflix hebt gekeken dan ooit, is het zeker de moeite waard om naast al het feest ook deze documentaire te kijken om de achtergrond van de Pride-beweging te begrijpen: The Death and Life of Marsha P. Johnson. In het kort: Marsha P. Johnson was een zwarte transvrouw die de Stonewall-rellen leidde, waar Pride vandaan komt. De rellen worden beschouwd als een keerpunt in LGBT+ rechten. Echter, het feit dat de beweging is ontstaan uit meerdere bronnen van onderdrukking, toont misschien wel aan waarom LGBT+ demonstranten snel hun steun hebben uitgesproken voor de Black Lives Matter demonstranten.

Noodtoestand racisme aan het licht gekomen

Het ontbreken van zichtbare festiviteiten betekent niet dat Pride dit jaar minder belangrijk is. Integendeel, het is nu belangrijker dan ooit om te laten zien dat we zelfs zonder de glitter en feestjes blijven vechten voor gelijke rechten. Voor je medewerkers én je klanten. De vraag voor dit jaar, een jaar waarin de noodtoestand van racisme zo aan het licht gekomen is dat ik me bijna schuldig voel dat ik Pride mis zoals we die kennen, is hoe kunnen we effectief de rol van merken navigeren om bij te dragen aan LGBT+ rechten en om het te vieren, er aan mee te doen en vooral: er waarde aan toe te voegen.

Meer doen dan glitter toevoegen aan het logo

Ik hoop dat dit jaar het begin is van een fundamentele reflectie over de rol van merken binnen Pride en dat velen meer doen dan alleen het plaatsen van een regenboogvlag op hun social media platforms. Het is nu meer dan ooit duidelijk dat wanneer communicatie niet wordt afgestemd op echte initiatieven en echte verandering, het publiek de authenticiteit kan voelen en dit uiteindelijk invloed heeft op hun aankoopbeslissingen. Het benadrukken van LGBT+ inclusiviteit is altijd een goede zaak, maar merken moeten meer doen dan hun producten van een regenboogvlag voorzien of glitter toevoegen aan het logo op hun LinkedIn-pagina. Ze moeten zich inzetten om oprecht te zijn, of heroverwegen of ze überhaupt steun moeten tonen. 

Het begin van 'Trust-washing'

Profetisch gezien noemde onze CEO Richard Edelman dit aan het begin van het jaar 'Trust-washing' en onderzoek van Edelman toont aan dat dit potentie heeft om het vertrouwen tussen merken en de maatschappij ernstig te schaden. 

Maar als we naar de historische gebeurtenissen van deze zomer kijken, kunnen degenen die dit communiceren het zich niet veroorloven om zulke grote fouten te maken. Uit ons rapport, de Trust Barometer Special Report: Brands and Racial Justice in America, bleek dat merken het onderwerp van systemisch racisme en ongelijkheid niet langer kunnen ontwijken. Praten is niet genoeg - consumenten verwachten dat merken concrete acties ondernemen of goede doelen financieel steunen.

Overgaan tot actie

Merken moeten het gesprek voeren door een ondersteunende en inclusieve cultuur te creëren. Diversiteit in alle soorten en maten bevordert een levendige werkcultuur en biedt klanten een scala aan perspectieven. Er moet echter nog veel gebeuren als het gaat om het stimuleren van positieve verandering. Leiders moeten zich inzetten om hun rol hierin te vinden en om het eigen te maken om zo echt verschil te maken voor werknemers en consumenten. Ze moeten naast praten overgaan tot actie. Het gaat om het praten met onze klanten: actie ondernemen om de diversiteit- en inclusieproblemen en uitdagingen die hun bedrijven beïnvloeden echt te begrijpen – en ervoor te zorgen dat ze tijdens dit proces de medewerkers echt horen. ‘Truth washing’ voor sympathie tijdens Pride kan een averechts effect hebben en de reputatie van merken of leiders schaden.

Wat duidelijk is in deze vreemde tijden, is dat we er samen in zitten - dus hoewel ik dit jaar een paar drankjes mis tijdens Pride - zal ik het hele jaar door mijn vlag actief dragen, zodat we 2021 rechtvaardiger beginnen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie