Journalisten starten Media Meldpunt Racisme & Discriminatie

Het manifest is inmiddels door meer dan 300 journalisten en professionals in de media ondertekend.

Meer dan 300 journalisten, presentatoren en mediamakers hebben in een manifest aangekondigd een meldpunt voor racisme en discriminatie in de media op te richten en actie te ondernemen tegen de mediabedrijven die zich hieraan, bewust of onbewust, schuldig maken.

Advertentie
advertisement

In het manifest eisen de ondertekenaars een veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discriminatie. Zo stellen de journalisten dat ze niet willen worden "aangenomen alleen vanwege onze kleur of identiteit, want ook dat is stereotyperend en cosmetisch". Ze willen dat wordt gezien dat "onze achtergrond kan bijdragen aan een ander perspectief en kwalitatief betere media". Volgens de initiatiefnemers is het bestrijden van institutioneel racisme in de media de verantwoordelijkheid van alle journalistieke mediaorganisaties, niet alleen van individuele journalisten of mediamakers.

'Niet veilig genoeg'

'Wij zijn tien ervaren vrouwelijke journalisten en mediamakers met een bi-culturele achtergrond. Onze sporen hebben we al geruime tijd verdiend in het vak. Twee jaar geleden besloten wij een safe space te vormen om (werk)ervaringen te delen en elkaar en anderen te steunen in de vaak individuele strijd tegen racisme en discriminatie in de media. De verhalen zijn er in overvloed, maar de vooruitgang niet. Om die reden ondernemen wij actie en schrijven wij dit manifest. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties na ons. Het is tijd voor #Followup', schrijven de initiatiefnemers. 

Lees ook: IncludeNow start petitie: 'Branche moet opstaan voor gelijkwaardigheid'

Het is voor het eerst dat een groep journalisten van "kleur en met een bi-culturele achtergrond" zich in Nederland gezamenlijk openlijk uitspreekt. Veel professionals in de media voelen zich volgens de initiatiefnemers niet veilig genoeg om verhalen over discriminatie te delen of vrezen hun baan of opdracht te verliezen, als ze dat wel doen. Vaak wordt racisme en discriminatie op redacties afgedaan als incidenten en wordt er niet gekeken naar de wortels en structuren, stellen ze.

De ondertekenaars werken bij vrijwel alle publieke omroepen, maar ook bij organisaties als WOMEN Inc. en De Kleurrijke Top 100. De initiatiefnemers werken samen met samen met stichting RADAR die zich inzet om gelijke behandeling te bevorderen en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie