Het Brabantse Altena start gebiedspilot plantaardige eiwitten

GEDRAGSVERANDERING De gemeente wil de lokale bevolking stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken.

Proeverijen in september 2022 bij Albert Heijn in Almkerk.
Weeda Media

Altena, een gemeente in Noord-Brabant, wil de lokale bevolking stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken en doet dat door ‘interventies’ te testen bij supermarkten, scholen en restaurants. Altena noemt het project: ‘Gebiedspilot plantaardige eiwitten’.

Lokale ambassadeurs in Altena (57 duizend inwoners), moeten meehelpen door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie te delen. Dat zijn bijvoorbeeld een sportdocent van een middelbare school, een wethouder en een predikant Altena: ‘De uitkomsten dragen bij aan het versneld realiseren van de ambities zoals verwoord in de Nationale Eiwitstrategie en Bean Deal: het herstellen van een gezonde balans van 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten in het voedselpatroon van Nederlanders.

Experiment

Altena zegt van zijn inwoners dat het voor hen nog niet de makkelijke of logische keuze is om vaker plantaardig te eten. ‘Dat maakt het een representatief gebied en een representatieve doelgroep om te motiveren om vaker een plantaardige keuze te maken, door ze helpen met proeverijen, inspiratie en informatie.’

Rol voor proeverijen

Proeverijen spelen een grote rol in de pilot. ‘Laten proeven dat plantaardig eten hartstikke lekker kan zijn, is de beste manier om mensen te overtuigen’, zegt Marianne Karstens namens de Green Protein Alliance. ‘Daarom organiseren we samen met supermarktondernemers uit de regio diverse proeverijen.’ Onder andere op basis van kassa-scanningsdata wordt in de periode erna gemeten of de proeverijen een langdurig stimulerend effect hebben gehad.

Overheid en bedrijfsleven

Ook regionale bedrijven verlenen hun medewerking aan het project. Zo stimuleert Hak het gebruik van peulvruchten als alternatief voor dierlijke eiwitten. Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe, producent van plantaardige vervangers voor vlees- en vis, stond aan de wieg van de gebiedspilot en is een drijvende kracht achter het geheel.

Provincie

De Provincie Noord-Brabant draagt bij aan de gebiedspilot en heeft de eiwittransitie als één van hun speerpunten voor een duurzamere voedselvoorziening opgenomen in het recent vastgestelde beleidskader Landbouw en Voedsel 2030.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie