Premium

Duitse overheid maakt helden van jongeren die 'met hun reet op de bank liggen'

Humoristische coronacampagne van oosterburen - waarin de omstandigheden van deze winter worden vergeleken met WOII - gaat viral.

Coronacampagne Duitse overheid gaat viral en lijkt jongeren wel te bereiken

De Duitse Bundesregierung heeft de coronacampagne #besonderehelden gelanceerd om jongeren te ‘bewegen’ niks te doen deze winter. Hiervoor presenteert het een aantal video’s waarin op humoristische wijze in retrospectief teruggekeken wordt op de coronawinter van 2020. Gedurfd refereren de Duitsers met de campagne aan het precaire onderwerp van de Tweede Wereldoorlog en vergelijken ze de omstandigheden van toen met die van nu. 

Coronacommercial van Die Bundesregierung #Besonderehelden 1

Coronacampagne Duitse overheid gaat viral #Besonderehelden

Coronacommercial van Die Bundesregierung #Besonderehelden 2

Coronacampagne Duitse overheid gaat viral #Besonderehelden

Coronacommercial van Die Bundesregierung #Besonderehelden 3

Coronacampagne Duitse overheid gaat viral #Besonderehelden

De bank als front en geduld als wapen

De vergelijking van de erbarmelijke omstandigheden toentertijd met de omstandigheden waar de Duitse jongeren deze winter mee te maken krijgen, moeten de omstandigheden tijdens de coronawinter van 2020 in een draaglijker daglicht plaatsen. Zo worden de jongeren opgeroepen thuis te blijven, niks te doen en van de bank het front te maken en geduld in te zetten als wapen tegen de onzichtbare vijand. De video’s gingen op de eerste dag in het binnen- en buitenland viral. 

Diversiteit aan reacties op social wereldwijd

Coronacampagnes jongeren Nederland

In Nederland zijn al diverse coronacampagnes gelanceerd die gericht waren op jongeren. Over de correcte wijze van communiceren naar deze doelgroep, die zelf niet onder de risicogroep valt en daardoor minder gevaar voor zichzelf loopt, zijn de meningen verdeeld. In Nederland is de toon in de campagnes over het algemeen, serieus en wordt er voornamelijk gewezen op de negatieve gevolgen voor kwetsbaren of anderzijds op de hetgeen er ‘gewonnen’ wordt op de lange termijn.

Vice liet in een campagne voor de overheid jongeren aan het woord die vertelden over het belang van de regels en Tosti Creative ontwikkelde  een poster-campagne in Amsterdam waarin jongeren werden uitgedaagd zich aan de regels te houden zodat ze ‘later’ weer hun ‘normale’ leven op kunnen pakken.

Deze laatste boodschap was net zo logisch als ‘Snoep gezond, eet een appel.’ Dat begrijpt iedereen, maar de ‘opbrengst’ van het opvolgen van de regels is voor jongeren veelal nog te ver weg en dus niet direct zichtbaar. Daardoor is de kans op opvolging van de boodschap kleiner. Centraal in de poster-campagne stond de door Hugo de Jonge gestelde vraag: ‘Waar doe jij het voor?’ Wellicht ligt het antwoord te ver in de toekomst.

De tweede coronagolf vlakt inmiddels af, maar of dit een effect is van de gevoerde campagnes of enkel komt door de gedeeltelijke lockdown, is nog maar de vraag.

‘Corona-communicatie naar jongeren is volkomen zinloos’

Bij een rondgang van Adformatie langs gedragswetenschappers, werd eerder al vastgesteld dat corona-communicatie naar jongeren geen effect heeft, terwijl de Erasmus Universiteit Rotterdam in juli al tien tips gaf om de juiste corona-campagne voor jongeren op te tuigen. Hiertoe behoren onder andere: begrijp dat de coronacrisis jongeren raakt in hun basisbehoeften, betrek jongeren en benader de situatie vanuit hun perspectief, als je gedrag wilt veranderen, richt je op positief gedrag en maak het persoonlijk, concreet en ontroerend. De Duitse campagne lijkt in opzet een voorbeeld te hebben genomen aan de regels van de Erasmus Universiteit. 

Direct effect als rolmodel

De Duitse campagne - de toon, verhaallijn, richting en een vleugje humor - is herkenbaar, heeft een eenvoudige duidelijke boodschap [doe niks] en direct effect: een positief zelfbeeld door een rolmodel te zijn. ‘Liggend met je reet op de bank.’ 

Lees ook: 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie