Premium

Bereik en abonnees online videoplatforms stijgen, Netflix en NPO Start pieken

‘Consument omarmt digitalisering nog steviger door coronacrisis.’

123RF

De videostreamingdiensten groeiden dit voorjaar over de breedte in zowel bereik als abonnees. Uitschieters in bereik zijn Netflix en NPO Start. Als het gaat om abonnees, dan springt Amazon Prime eruit. Ook NLZIET weet stappen te maken. De coronacrisis heeft volgens de onderzoekers een flink effect op de groei van de diensten.

Bereik: Netflix en NPO Start pieken

Volgens cijfers van het bereiksonderzoek GfK DAM behaalden de online video platforms de afgelopen maanden een hoog bereik. In de eerste weken van maart zorgden de persconferenties voor pieken in online bereik van onder anderen NPO Start en RTL.

Jeroen Nikkel, researcher van GfK, licht toe: ‘Netflix bereikte in zowel maart als april meer dan 5,5 miljoen personen. NPO Start piekte in maart met een online bereik van meer dan 5 miljoen personen. Het bereik van RTL XL en Videoland steeg in april ten opzichte van maart. Daarnaast had Disney+ begin maart een piek door onder andere een wervingscampagne.’ Disney+ begon in de tweede helft van vorig jaar officieel in Nederland.

Ster en Talpa streams

Naast de directe online video platforms worden in GfK DAM ook de streams van onder anderen Ster en Talpa gemeten op andere domeinen. In maart werden zo meer dan 5,8 miljoen personen bereikt.

Ster Streams bevat alle videostreams van NPO, naast NPO Start ook bijvoorbeeld op streams op BNNVara, AvroTros en op NOS.nl. Talpa Video Streams bevat de videostreams op alle domeinen van Talpa.

GfK

Meer abonnees

Volgens cijfers van Telecompaper gaat het goed met de betaalde abonnementen van de meeste videostreamingdiensten in april. Netflix gaat aan kop met 3,2 miljoen huishoudens met een abonnement. Volgens Telecompaper kwamen er 400.000 abonnees bij. Het gaat hier om geschatte en niet-officiële gegevens.

De platforms groeiden in totaal met dubbele cijfers, vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. Het gaat volgens Telecompaper om een groei tussen de 15 en 30 procent.

Amazon en Dplay

Vooral de kleinere diensten springen eruit. Amazon Prime Video en Dplay (van Discovery Networks) groeiden zelfs rond de 80 procent in abonnees. Dat kan voor Amazon te maken hebben met de officiële start van de ‘marketplace’ in Nederland op 10 maart.  Dplay zag zijn abonneebestand bijna verdubbelen, maar blijft een relatief kleine speler.

Ook groei NLZIET

NLZIET, de betaalde video on demand dienst die een samenwerking is tussen NPO, RTL en Talpa Network, groeit volgens directeur Niels Baas gestaag door. Het platform bevat meer dan twintig livestreams en meer dan 100.000 on-demand programma’s van alle grote Nederlandse zenders, waarmee de dienst het meest complete Nederlandse programma-aanbod biedt. ‘Als tv-pakket heeft NLZIET een goede functie als alternatief voor de “gewone” tv-pakketten en dat zien we in de groeicijfers.’

Eén Nederlands videoplatform

NLZIET geeft nooit precieze cijfers over het aantal betalende abonnees, maar een grote rol speelt de partij nog altijd niet in online video in Nederland. Telecompaper komt met een schatting van het aantal abonnees tot boven de 200.000 in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een record. Baas: ‘De coronacrisis levert wel op dat de digitalisering nog steviger gaat worden. De consument omarmt de digitale mogelijkheden sneller.’

Het lastige voor NLZIET blijft dat NPO (NPO Start Plus), RTL (Videoland) en Talpa Network (KIJK) hun eigen platforms eerder promoten dan NLZIET. Wel praten de partijen sinds augustus vorig jaar in Den Haag op initiatief van mediaminister Slob over één kijk- en luisterplatform voor de Nederlandse markt om de concurrentie aan te gaan met de grote internationale spelers. NLZIET is volgens Baas hét platform om dat technisch voor elkaar te krijgen, al is hij er niet van overtuigd dat de plannen snel concreet worden. ‘Op korte termijn zie ik het nog niet van de grond komen.’

NLZIET blijft ondertussen investeren in het zo goed mogelijk technisch laten draaien van het platform. ‘In het najaar komt er ook een nieuw design.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie