Boris Veldhuijzen van Zanten draait spammers dol met geniaal opzetje

The Next Web-oprichter oogst internationale lof. Hij roept mensen op mee te doen met zijn doodlopende omleidingsroute.

Boris Veldhuijzen van Zanten
Twitterfoto

Boris Veldhuijzen van Zanten van The Next Web houdt zich al lang bezig met spam, blijkt ook uit dit artikel op Adformatie.nl van 2005 (!).

Sinds die tijd is het verdienmodel van spammers steeds inventiever en uitgebreider geworden. Van Nigeriaanse prinsen die je miljoenen beloven als je ze even met wat geld helpt, tot ‘je eigen bank’ die meldt dat je rekening is gehackt, maar je ‘gelukkig’ een link stuurt waar je kunt inloggen met rekeningnummer en password.

Ook bekend zijn de erfenissen van een erg ver familielid van wie je nog nooit had gehoord.

Veldhuijzen van Zanten deelt op Twitter zijn geniale manier om spammers veel tijd te laten verdoen, en kreeg daarvoor de nodige internationale bijval. Zijn draadje is inmiddels gedeeld op Reddit.

De methode-Boris: 

Veldhuijzen van Zanten gebruikt als basis het nepbedrijf Nordic Procurement Services dat hij voor dit doel heeft opgericht, compleet met website.

Het spel begint als Veldhuijzen van Zanten een email krijgt van een scammer/spammer..

brief

Standaardantwoord

Veldhuijzen van Zanten antwoordt vervolgens met een standaardtekst:

 

boris 2

OoO-reply

Als 'de advocaat' met zijn erfenis daarna een e-mail stuurt naar bill@noprocurement.com, krijgt hij een Out of office- antwoord, dat er uiteraard ook uitziet als een echt bericht:

boris3

Helemaal doldraaien

Veldhuijzen van Zanten draait de spammers vervolgens helemaal dol: ‘Bill vertelt de oplichter om vervolgens met Helena te praten, die ze doorstuurt naar Theresa, dan Martha en ze eindigen bij John. John mist enkele essentiële bijlagen, dus stuurt ze terug naar Helena. Ik heb al deze nep-persona's gemaakt en hun antwoorden geschreven.’

 

 

Genot om te zien 

Het idee achter de actie is dat elke minuut die deze oplichters/spammers besteden aan het verspillen van tijd aan deze eindeloze loop, ze niet zullen besteden aan het oplichten van meer mensen.

Veldhuijzen van Zanten 'Wat een genot om te zien dat ze de tijd nemen om elke volgende persoon te e-mailen. En je kunt het ook proberen! Stuur een e-mail naar bill@noprocurement.com als test.'

Daarmee komt hij op een belangrijk onderdeel van zijn opzet: als die massaal wordt overgenomen wordt het voor spammers economisch niet meer interessant hun praktijken vol te houden. En anders heb je in ieder geval de nodige lol gehad.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie