Premium

Historische toespraak premier Rutte op derde plaats sinds meting kijkcijfers

Stichting Kijkonderzoek: 5,38 miljoen kijkers op NPO 1.

De ingelaste toespraak van minister-president Mark Rutte om 19.00 uur gisteravond was goed voor 5,38 miljoen kijkers op NPO 1. De toespraak over maatregelen rond het coronavirus werd integraal uitgezonden op de zenders van NPO. RTL en Talpa Network.

Er keken 1,2 miljoen mensen naar Rutte op RTL4 en via SBS6 nog eens 446.000. Dat heeft Stichting Kijkonderzoek (SKO) bekendgemaakt. Het was de eerste ingelaste toespraak van een Nederlandse premier sinds Den Uyl in 1973 over de oliecrisis.

Peter R, en Máxima

De uitzending op NPO 1 komt op een derde plaats sinds de meting van de kijkcijfers door SKO op een derde plaats, als we de voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal niet meerekenen. Op de eerste plaats staat nog steeds de uitzending van Peter R. de Vries rond Joran van der Sloot in 2008 op SBS6 met ruim 7 miljoen kijkers. Tweede is het huwelijk van (nu koning) Willem-Alexander en Máxima in 2002 met 6.028.000 kijkers.

In de kijkcijfers zitten overigens ook de cijfers voor uitgesteld kijken. Volgende week wordt pas
 het aantal online streams bekend. 'Deze kunnen afkomstig zijn van kijkers die al via tv hebben gekeken, dus hier zal iets van een dubbeltelling inzitten', legt woordvoerder Guus van der Salm van SKO uit.

Historisch

SKO telt volgens Van der Salm bewust niet de kijkcijfers van alle zenders bij elkaar op. ‘Dat doen we in dergelijke gevallen niet, omdat de duur van het programma op de verschillende zenders anders is. Je zou dan dus (onterecht) kijken naar het gemiddelde aantal kijkers over drie verschillende lengtes en dat is niet helemaal zuiver. De kijkcijfers zijn in ieder geval historisch.' 

Er zijn ook mensen die via de radiozenders naar de toespraak van Rutte hebben geluisterd. Die cijfers zijn niet beschikbaar, omdat het luisteronderzoek NLO alleen maandcijfers publiceert.

Oudste kijkers bij SBS6

Volgens berekeningen van media-inkoper MAGNA trok SBS6 de oudste kijkers. NPO1 had een marktaandeel van 60 procent te pakken. Het profiel van NPO is over het algemeen ouder dan dat van RTL4 of SBS6, maar dat was maandagavond anders. Van alle kijkers naar NPO1 was gisteravond 57 procent 50 jaar of ouder.

Bij SBS6 was 61 procent van de kijkers 50 jaar of ouder, een flink verschil. Het grootste verschil is te zien in de leeftijdsklasse 20-49. RTL weet in deze groep procentueel de meeste kijkers te trekken met 41 procent, waar NPO1 (35%) en SBS6 (32%) beduidend lager scoren.

1
MAGNA
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie