Premium

Kink wint bodemprocedure en dwingt veiling van de fm-radiofrequenties af

De overheid moet nu vóór 1 september 2023 een nieuwe veiling houden van de fm-radiofrequenties voor de komende jaren.

Radiozender Kink heeft een bodemprocedure gewonnen over het wel of niet verlengen van de fm-frequenties van radiozenders. Het kabinet wilde de vergunningen van huidige fm-radiozenders per 1 september verlengen voor drie jaar. Noodzakelijk vanwege de (gevolgen van de) coronacrisis, oordeelde het kabinet. Kink was het hier niet mee eens en wilde een nieuwe veiling om als dab+-zender ook te bieden op fm-frequentieruimte. Een aangespannen bodemprocedure geeft Kink gelijk, en dus mag het kabinet alleen een noodverlenging voor huidige fm-zenders afgeven tot 1 september 2023.

Kink is tevreden

Vóór die datum moet er een veiling gehouden worden waarop radiozenders bieden voor fm-frequenties. Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van Kink, schrijft dat de radiozender 'enorm blij' is met de rechtelijke uitspraak. 'De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK is een serieuze nieuwkomer en kijkt uit naar verdere mededelingen over hoe de overheid de herverdeling vorm gaat geven. We gaan uit van een open en transparante verdeelmethode waarbij het geluid van KINK een eerlijke kans krijgt op distributie via FM, nog altijd goed voor twee derde van de landelijke beluistering.'

Nog geen details

Nu de rechter uitspraak gedaan heeft, moet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangeven hoe het de fm-frequentieruimte wil verdelen. Daarna komt er een veilingsdatum en geven radiozenders hun interesse door.

Het is te verwachten dat alle zenders die nu via fm-frequentie uitzenden, mee willen doen aan de veiling om ook na 1 september 2023 uit te kunnen blijven zenden via de vertrouwde frequentie. De veilingsresultaten bepalen welke radiozenders er na die datum te horen zijn op de fm-frequentie. En of Kink er dan bij zit, want dat hangt van de veiling af. De radiozender zelf zegt 'alles op alles te zullen zetten' om ervoor te zorgen dat Kink vanaf 1 september 2023 op fm te ontvangen is.

Prijzen

Voor radiozenders met een fm-vergunning is de aanstaande veiling een nieuwe wending in het langlopende verhaal. Tot vandaag gingen zij er namelijk vanuit dat de vergunningen simpelweg verlengd werden, zij het voor mogelijk veel hogere prijs. Zo zouden Radio 538, Sky Radio, Radio 10 (alle drie van Talpa) en Qmusic (DPG Media) zeven tot dertien keer zoveel moeten afdragen, schreef Adformatie in december. Die verwachting is nu van tafel - de veilingsprijzen zijn nog niet bekend.

Reacties radiozenders

Qmusic en moederbedrijf DPG Media reageren positief op de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder laat desgevraagd aan Adformatie weten: 'Wij zijn van mening dat een veiling - mits zorgvuldig voorbereid - het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt.'

Een woordvoerder van Talpa Network Radio, laat aan Adformatie weten: 'We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank om het beroep vanuit Kink tegen de noodverlenging van landelijke FM-frequenties toe te wijzen. Op dit ogenblik nemen we de tijd om het vonnis goed te bestuderen en beraden wij ons op nadere stappen.'

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie