Geen nieuw onderzoek naar prijzen FM-vergunning, commerciële zenders moeten diep in de buidel tasten

Demissionair minister Blok ziet grote bezwaren om op basis van een nieuwe analyse tot andere verlengingsprijzen te komen.

radio FM

De commerciële zenders die een noodverlenging van de FM-frequenties voor drie jaar hebben gekregen, moeten daarvoor alsnog fors betalen. Ondanks een motie in de Tweede Kamer wil demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok geen nieuw onderzoek naar de verlengingsprijzen. 

Na onderzoek van bureau SEO bleek eerder dit jaar dat de kosten voor een FM-frequentie voor de vier ongeclausuleerde zenders die er nu zijn - Radio 538, Sky Radio, Radio 10 (Talpa Network) en Qmusic (DPG Media) maar liefst zeven tot dertien keer zo hoog zijn als de huidige prijs. Daarmee zou het voor deze partijen 'geen economisch rendabele business meer zijn'.

Dat geldt niet voor de regionale commerciële stations en BNR, Sublime, 100%NL en Slam, die niets hoeven te betalen.

Maar Blok gaat daar niet in mee en ziet niets in een nieuw onderzoek naar de prijzen voor de FM-frequenties. De bewindsman zegt in een brief aan de Kamer dat een onderzoek en de aanvraag- en beoordelingsprocedure zelf te lang gaan duren, waardoor de datum van 1 september 2022 in gevaar komt. Dan gaat de nieuwe periode van drie jaar voor de FM-frequenties voor commerciële radiozenders in. 'Het kabinet kan deze motie derhalve niet uitvoeren', schrijft Blok.

De minister gaat 'zeer binnenkort' over tot het publiceren in de Staatscourant van de definitieve aanvraagregeling voor de verlenging van de landelijke commerciële radiovergunningen en de ministeriële regeling waarin de verlengingsprijzen definitief worden vastgesteld. Daarna gaat de aanvraagprocedure van start en kunnen de landelijke commerciële radiopartijen de driejarige verlenging van hun vergunningen aanvragen tegen de vastgestelde verlengingsprijzen.

De commerciële zenders wacht niets anders dan een gang naar de rechter. Voorzitter Paul Römer van de Vereniging Commerciële Radio wil in later stadium een reactie geven.

Kink

Kink liet recent weten in beroep te gaan tegen het besluit van het kabinet om de landelijke FM-frequenties voor de derde keer te verlengen. De radiozender vraagt de bestuursrechter om een streep te halen door de noodverlenging en de staatssecretaris te gebieden de huidige FM-frequenties gewoon opnieuw aan te bieden aan marktpartijen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie