NU.nl over betrouwbare verslaggeving rondom het coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland enorm bezig. Drie vragen aan Colin van Hoek, adjunct-hoofdredacteur NU.nl

colin

Kun je duiden hoe corona leeft onder Nederland?

De afgelopen dagen wordt NU.nl twee keer zoveel bezocht als normaal, bijna 100 miljoen keer per week. En in maart zal NU.nl voor het eerst door de grens van 1 miljard pageviews per maand breken. Ook op reactieplatform NUjij worden bijna dagelijks records gebroken. Zo werd er zondag 16.000 keer gereageerd.
Het coronavirus houdt Nederland dus enorm bezig. NU.nl voorziet in deze bijzondere periode in een belangrijke informatiebehoefte. We doen dit altijd feitelijk, neutraal en bieden het beste overzicht met een permanent liveblog, een dagelijkse update en een aparte coronarubriek.
NU.nl werkt sinds januari als enige Nederlandse nieuwsmerk niet meer samen met ANP. Dat betekent dat we al het nieuws, ook rondom het coronavirus, zelf nabellen, controleren en opschrijven.

Hoe ga je om met nepnieuws?

Helaas zie je bij populaire onderwerpen zoals het coronavirus ook altijd nepnieuws ontstaan. NU.nl heeft een fulltime factchecker in dienst die de meest gedeelde berichten controleert en onze bezoekers vertelt wat er wel en niet klopt.
Ook de rest van de redactie baseert berichtgeving alleen op feiten en meerdere bronnen. Juist nu is het belangrijk om als grootste nieuwssite van Nederland niet mee te gaan in de opruiing die je soms op sociale media ziet. Bij onderwerpen als het coronavirus, met een grote maatschappelijke impact, is kalme en feitelijke berichtgeving belangrijker dan ooit.

Hoe betrek je lezers hierbij?

Er worden op ons reactieplatform NUjij elke dag honderden vragen over het coronavirus gesteld. NU.nl weet daarom als beste wat er leeft in Nederland. De belangrijkste vragen beantwoorden we in nieuwe artikelen. Zo nemen we onterechte zorgen weg en scheppen we een realistisch beeld van de huidige situatie.
Daarnaast gaan we dagelijks met onze bezoekers in gesprek en geven we mensen de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen. Zo krijgen NU.nl-bezoekers beter inzicht in hoe het eraan toe gaat in ziekenhuizen en wat er gebeurt als je ziek thuis komt te zitten. Ook deze verhalen worden altijd gecontroleerd door onze redactie.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →