Omroepen Zwart en ON definitief in bestel

Human, WNL en PowNed krijgen vaste plek maar worden samengevoegd met bestaande omroepen.

Ledenwerfcampagne voor Omroep Zwart

De omroepen Zwart en Ongehoord Nederland! (ON) komen definitief in het bestel en mogen de komende vijf jaar programma's maken voor de NPO. Ze krijgen officieel de status van aspirant-omroep.

Omroepen Human, WNL en PowNed krijgen een vaste plek in het bestel, maar moeten wel samengaan met bestaande omroepen. Dat maakte mediaminister Arie Slob vandaag bekend. Die drie zijn volwaardige omroepen, net als VPRO, KRO-NCRV, de EO, AvroTros, Omroep MAX en BNNVara. Maar daar mogen er maar zes van zijn. Human voegt zich bij de VPRO, WNL bij Omroep Max en PowNed bij AvroTros.

De NOS en NTR zijn taakomroepen en hebben een vaste rol bij de NPO.

Diversiteit en 'afbraak Nederlandse cultuur'

De aspirant-omroepen Zwart en ON hebben aan alle regels en eisen voldaan, zegt de bewindsman. De Raad voor Cultuur, het Commissariaat voor de Media en de NPO brachten een positief advies uit. 

Omroep Zwart en BNNVara gaan overigens ook samenwerken.

Omroep Zwart richt zich onder meer op diversiteit, ON - opgericht door 'journalist' Arnold Karskens - wil een stem geven aan Nederlanders die zich in het publieke omroepbestel van de NPO niet vertegenwoordigd voelen over kwesties als de EU, massa-immigratie en 'de afbraak van de Nederlandse cultuur'.

Vooral het toelaten van ON is omstreden, onder meer omdat de omroep ageert tegen de NOS. Van Slob moeten beide aspirant-omroepen zich houden aan de Mediawet. De minister schrijft in zijn begeleidende brief scherp te zullen toezien op 'het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie'. 'Daar is geen plaats voor.' 

Beide omroepen mogen per 1 januari 2022 programma's uitzenden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie