Petitie tegen 538 Oranjedag meer dan 300.000 keer ondertekend

Grootste Fieldlab-experiment tot nu toe stuit op verzet. 538 'betreurt de ophef die tot nu toe is ontstaan'.

538

Een petitie tegen 538 Oranjedag is sinds zaterdag door meer dan 300.000 mensen ondertekend. De petitie is gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, die het testevenement met 10.000 bezoekers 'een slag in het gezicht van de zorgverleners' noemen.

De gemeenteraad van Breda komt maandagavond in een in een spoedzitting bijeen over het feest zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld. Daarover ontstond de afgelopen dagen ophef, niet alleen vanuit de zorg, maar ook vanuit de plaatselijke horeca. Die voelde zich overvallen en vragen zich af waarom er niet aan hen is gedacht.

'We betreuren de ophef'
Een woordvoerder van 538 liet Adformatie dit weekend weten: 'We betreuren de ophef die is ontstaan. We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat. 538 Oranjedag in Breda wordt georganiseerd in het kader van een reeks Fieldlab-experimenten. Dit gebeurt met goedkeuring van het kabinet en gemeente Breda is graag gaststad. 

Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.'

Kabinet wil doorgaan

Burgemeester van Breda Paul Depla reageerde zondagavond in Nieuwsuur op de ophef rondom het feest. 'Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?' Verder zei Depla de gemeenteraad van maandagavond af te willen wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.

Over de petitie zei Depla: 'Als ik "nee" zeg en een dag later is in een Amsterdams stadion Ajax-AZ met 7.500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?'

Ook het kabinet wil doorgaan met dit soort Fieldlab-evenementen, bevestigden ingewijden zondagavond.

De gezamenlijke politievakbonden lieten maandag weten politiemensen die dienst hebben tijdens de 538 Oranjedag op te roepen het werk neer te leggen en een vakbondsbijeenkomst bij te wonen. De politievakbonden voeren al een tijd acties omdat 'het kabinet weigert met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen’.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie