Plankton Pannenkoek blijkt fictieve campagne Qmusic en JCDecaux

Mediapartijen wilden kracht combinatie radio en buitenreclame aantonen. Onderzoek Mindshare onderstreept dat.

Het product Plankton Pannenkoek waarvoor geadverteerd werd op radio en out-of-home bestaat niet. Qmusic en JCDecaux bedachten het merk en lieten de campagne draaien om de kracht van de combinatie radio en buitenreclame aan te tonen.

Advertentie
advertisement

De twee mediapartijen maken dat vandaag bekend. Eind februari waren er commercials en uitingen over de Plankton Pannenkoek, een ‘lichtgevende pannenkoek met extra bouwstoffen’. In de week van 18 ot en met 25 februari waren de posters te zien in het digitale en analoge nationale abrinetwerk van JCDecaux in 35 steden. Tegelijkertijd liep er op Qmusic een landelijke radiocampagne van circa tien commercials per dag.

Op sociale media vroegen mensen zich hier en daar wel af wie er achter de Plankton Pannenkoek zat en of het geen vervroegde 1-aprilgrap was.

Merkherinnering en -bekendheid

Qmusic en JCDecaux denken dat de combinatie radio-outdoor een zeer snelle bereiksopbouw combineert met relatief lage productiekosten. Uit onderzoek van Mindshare blijkt dat al na één week 39 procent van de ondervraagde Nederlanders zich de campagne kon herinneren. Verder genereerde het tot dan toe onbekende product 9 procent merkbekendheid. Onder degenen die in contact zijn gekomen met zowel radio als buitenreclame was dat 16 procent. Ruim 30.000 mensen bezochten de site.

De creaties van beide mediatypen worden ook zeer goed gewaardeerd: zowel de radiocommercial als de buitenreclame-uiting wordt ver boven het gemiddelde beoordeeld als opvallend, aansprekend, interesse wekkend en ze stimuleren om informatie op te zoeken.

Rob Beijersbergen, verkoopdirecteur Qmusic: ‘Deze fictieve campagne en het daarbij horende onderzoek van Mindshare toont aan dat radio en outdoor elkaar uitstekend aanvullen. Wat we eerder al goed konden beargumenteren, wordt nu ondersteund door harde feiten waar adverteerders en hun adviseurs plannen op kunnen baseren en successen mee kunnen behalen.’

De communicatieve en commerciële kracht van de gecombineerde inzet van buitenreclame en radio is volgens Bart de Vries, commercieel directeur JCDecaux, 'ongeëvenaard'. 'Met een abricampagne zorg je in een week tijd voor een enorme bekendheid, die door radio wordt versterkt.’

PlanktonPannenkoek
Plankton Pannenkoek resultaten
Inzet:
  • Nationaal Abri-netwerk in 35 steden: 2.000 vakken analoog
  • Digital Out Of Home: 270 digitale Mupi's + 6 groot formaat (Avenue)
  • 70 radiocommercials (162 grp's in doelgroep 20-49 jaar)
Effectmeting (doelgroep 20-49 jaar):
  • Campagne herkenning: 39% (bij contact zowel Radio als OOH: 52%)
  • Boodschap herkenning: 30% (bij contact met zowel Radio als OOH: 43%)
  • Geholpen merkbekendheid: 9%     (bij contact met zowel Radio als OOH: 16%)
Google Analytics:
  • Sitebezoek (uniek): 30.000+ personen
  • Het merendeel (77%) van de website bezoeken is uitgevoerd op mobiele apparaten of tablets (op weekdagen 73%, in het weekend 94%)

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie