Podcast van de week: De Opvoedcast

Airborne kiest audioproducties die in opdracht zijn gemaakt -van adverteerders of instanties- en die de moeite van het luisteren waard zijn.

De podcast van de week.

Wat is dat toch met podcastmakers die denken dat het nodig is om in de titel te verwijzen naar het feit dat het een podcast is? De Jortcast, de Cryptocast, de Perastrojkast… om er maar even een paar te noemen. Blijkbaar zijn de makers bang dat mensen niet snappen wat ze ermee aan moeten (‘Ooh… wacht, het is dus een podcast…’). Terwijl het toch redelijk voor zich zou moeten spreken wat er gebeurt als je een titel aanklikt in je podcast-app. Alsof je bij elk televisieprogramma duidelijk zou moeten maken dat het om een televisieprogramma gaat en we het Journaal voortaan het Televisiejournaal zouden noemen. 

Hoge positie

Enfin, tot zover de kleine ergernissen van de Podcast van de Week-redactie, die dit keer De Opvoedcast onder de loep heeft genomen. Deze podcast wordt gemaakt door CompaNanny, een kinderopvangorganisatie die verspreid door heel Nederland opvang aanbiedt. Sinds 2021 zijn er via een enigszins onnavolgbaar publicatieschema in totaal 45 afleveringen gepubliceerd, allemaal met een lengte van rond de 20 minuten. 

Met die consistentie en vasthoudendheid staat deze podcast eigenlijk permanent op een hoge positie in de podcast-charts, binnen de relevante subcategorieën. En dat verdient een compliment, aangezien het podcast-enthousiasme vanuit bedrijven en organisaties meestal strandt na een aflevering of vier. Daarmee lijken ze inmiddels de enige kinderopvangorganisatie die echt zichtbaar is binnen de podcastwereld. 

Praktische tips

Elke aflevering heeft een duidelijk onderwerp: een uitdaging waar een jonge ouder tegenaan loopt. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je kind meehelpt met het doen van kleine huishoudelijke klusjes? Of wat doe je als je kind een sterke voorkeur heeft voor een van de twee ouders? Met experts van onder meer CompaNanny zelf wordt het antwoord op zo’n vraag gezocht, met veel praktische tips waar de jonge ouder gelijk mee uit de voeten kan.

Compacte lengte

De productie is met beperkte middelen gemaakt, maar zit prima in elkaar. Vooral de compacte lengte en een duidelijke keuze voor één onderwerp zijn slim. Daarbij wordt de podcast ook duidelijk vermeld op de website. Wie als ouder zoekt naar een geschikte opvangplek, krijgt zo in elk geval mee dat deze organisatie veel expertise in huis heeft over hoe je met kinderen omgaat. Of je nu luistert of niet. En dat is iets dat ook waarde heeft, aangezien het afstraalt op de organisatie. Het maakt immers duidelijk dat dit een partij is die verstand van zaken heeft en die kennis ook nog eens deelt. Het kan bijna niet anders dan dat dit het aantal aanvragen voor opvangplekken ten goede komt. Nu is ‘t alleen hopen voor die aanvragers dat ze niet op één van de ellenlange wachtlijsten terechtkomen waar de sector nogal mee kampt…

Luister naar ‘De Opvoedcast’ 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie