Podcast van de week: Puppy Talk

Airborne kiest onderscheidende audioproducties waar de consument naar wil luisteren. Deze week: Puppy Talk van Pets at Home.

Puppy Talk van Pets at Home

Sinds eind vorige maand zijn er verspreid door Nederland zeven obistasklinieken voor huisdieren. Dat is hard nodig, want volgens dierenartsen is overgewicht het grootste gezondheidsrisico bij huisdieren. Vets Place, de initiatiefnemer van deze ‘klinieken’, houdt één keer per week spreekuur voor huisdieren en hun baasjes om te kijken hoe het gesteld is met het gewicht - en wat er moet gebeuren omdat weer op een gezond niveau te krijgen.  

Groeimarkt

Het is een mooie illustratie van een markt die al lange tijd gestaag groeit: we geven steeds meer geld uit aan huisdieren. Volgens cijfers van het CBS spendeerden we hier in 2015 jaarlijks 339 euro aan, gemiddeld per huishouden. In 2020 (meest recente meting) was dat al 418 euro: een groei van bijna 25 procent. En dan moest de periode waarin er tijdens corona massaal huisdieren - vooral honden - werden aangeschaft nog aanbreken. Dat geld wordt besteed aan een steeds breder pallet van producten en diensten gericht op huisdieren. Een trend die overigens niet tot Nederland beperkt blijft. 

Experts

De Britse dierenwinkelketen Pets at Home is één van de weinige merken of bedrijven die met een podcast probeert om in het vizier te komen van hondenbezitters. Sinds maart 2020 brengt het de podcast Puppy Talk uit. De inhoud bestaat uit gesprekken met experts over zaken waar je tegenaanloopt met je puppy. Het trainen van een puppy is zo’n beetje vergelijkbaar met het opvoeden van een kind. En dus is het handig om te weten hoe je je pup moet verzorgen en welke gewoontes je ‘m wel of niet moet aanleren. Is het bijvoorbeeld verstandig om je trouwe viervoeter op je bed te laten slapen? 

British Podcast Awards

Puppy Talk is genomineerd bij de British Podcast Awards, dat volgende week de winnaars bekend maakt. Het lijkt ons sterk dat deze podcast in de prijzen gaat vallen, want de vorm laat te wensen over, waarbij vooral de matige geluidskwaliteit gelijk opvalt. Ook het publicatieschema is redelijk onnavolgbaar. 

Maar wat deze productie duidelijk maakt, is hoe geschikt een podcast is om vanuit een dierenmerk in te zetten. Wie een puppy in huis haalt, staat immers te springen om informatie. Daarnaast komen er elke dag opnieuw weer mensen bij met dezelfde informatiebehoefte. Oftewel: je weet vrijwel zeker dat een goed geproduceerde podcastreeks een lang leven tegemoet gaat. Een blik in de podcast sub-categorie ‘Dieren’ laat ook nog eens zien dat er weinig echt serieuze concurrentie is. In afwachting van een goede Nederlandse productie, hebben we tot die tijd in elk geval Puppy Talk. 

Luister naar Puppy Talk op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Luister ook naar GIEP, de nieuwste productie van Airborne over hoe de Nederlandse reclame-industrie volwassen werd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie