Provincie Noord-Holland verbiedt reclames voor vlees, vis en fossiele brandstoffen op ruim 500 bushaltes

Volgens actiegroep Reclame Fossielvrij is het verbod op visreclame een wereldprimeur.

Buitenreclame voor een Big Mac
Foto: ANP HH, Peter Hilz

De provincie Noord-Holland verbiedt reclameaffiches voor vlees, vis en 'producten met fossiele brandstoffen als energiebron' bij 525 bushaltes verspreid in de provincie. Het verbod raakt vooral bushaltes buiten de bebouwde kom. Het provinciebestuur heeft weinig te zeggen over bushaltes binnen de bebouwde kom, want die vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. 

Onduidelijkheid over lopende campagnes

Het verbod in Noord-Holland komt voort uit een motie van GroenLinks en PvdA die eind december is aangenomen in de Provinciale Staten. Het provinciebestuur voegt de strengere regels voor reclameaffiches per direct door in het lopende contract met de exploitant van de ruim 525 bushaltes. Dat kan zonder financiële gevolgen voor de provincie, zo werd een paar maanden geleden al duidelijk. Het contract loopt eind dit jaar af, meldt de provincie aan het Parool

Of het verbod lopende campagnes raakt, is nog niet duidelijk. De provincie heeft de beheerder van de betreffende bushaltes gevraagd om contact te zoeken met eventuele huidige of toekomstige adverteerders voor vlees-, vis- of fossiele producten. Dat heeft nog geen reacties opgeleverd maar kan komen door de Kerstvakantie, zegt een woordvoerder van de provincie tegen het Parool.

Verbod geldt ook voor nieuw contract

Dit jaar start een aanbesteding voor een nieuw exploitatiecontract. De nieuwe regels die reclame voor vlees, vis en fossiele producten verbieden, gaan ook gelden voor het nieuwe contract. Zo komt er op honderden bushaltes in Noord-Holland een einde aan reclames voor benzineauto's, vliegvakanties en kiloknallers. 

Wereldprimeur

Aan het verbod van de provincie valt met name het weren van visreclame op. Dat is volgens de actiegroep Reclame Fossielvrij een primeur op wereldniveau. 

Het weren van vleesreclames is niet helemaal nieuw. De gemeenten Haarlem en Nijmegen maakten hier al eerder werk van. De reclamebranche noemde de Haarlemse reclameban in september 'betuttelend en ondoordacht.'

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Eric Kip
Over dit opmerkelijke besluit schreef ik een uitgebreide reactie die te lezen is via deze link
https://www.linkedin.com/pulse/het-nieuwe-jaar-weer-goed-begonnen-eric-kip
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie