TikTok maakt app veiliger voor kinderen

Accounts van 13-, 14- en 15-jarige gebruikers worden standaard op 'privé' gezet.

De veelgebruikte app TikTok past de instellingen voor minderjarige gebruikers aan. Die worden strenger, met het oog op hun "privacy en veiligheid". Accounts van 13-, 14- en 15-jarige gebruikers worden standaard op 'privé' gezet.

Dat betekent dat de filmpjes die zij plaatsen, alleen te zien zijn voor mensen die het kind heeft goedgekeurd. Als deze tieners hun filmpjes ook met anderen willen delen, moeten ze zelf de instellingen veranderen. Bij hun filmpjes kunnen ze ervoor kiezen dat hun vrienden mogen reageren, of dat niemand kan reageren, maar wildvreemden kunnen sowieso geen opmerkingen plaatsen bij de video's van kinderen.

Andere TikTok-gebruikers kunnen verder alleen de filmpjes van mensen van 16 jaar en ouder downloaden. Bij 16- en 17-jarigen wordt die mogelijkheid aanvankelijk uitgeschakeld en moeten ze zelf de instellingen aanpassen als ze het downloaden toch mogelijk willen maken. Eerder besloot TikTok al dat gebruikers alleen persoonlijke berichten naar mensen van 16 jaar en ouder konden sturen.

Gebruikers van TikTok kunnen korte filmpjes van zichzelf maken en die delen met anderen. TikTok heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers. Ook in Nederland is de app populair, vooral onder leerlingen op de basisschool. 

Onder vuur

De app ligt al maanden zwaar onder vuur in de VS. Volgens Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. Hij eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht. In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht. Maar TikTok blijft zich tegen de Amerikaanse overheidsbemoeienis verzetten.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacywaakhond, doet onderzoek naar TikTok. De toezichthouder wil weten hoe de app omgaat met de persoonsgegevens van kinderen.

Lees ookBeveiligingsexperts: 'Verwijder TikTok onmiddellijk'
Lees ook: Hoe gevaarlijk is TikTok?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie