NDC: weer dieprode cijfers, twijfels over zelfstandig voortbestaan

Aandeelhouders moeten meerdere malen bijspringen.

ANP

NDC Mediagroep, de uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, zit opnieuw in zwaar weer. Dat meldt regionale zender RTV Noord. Het aantal abonnees loopt terug, er zijn te hoge kosten en de advertentiemarkt blijft moeilijk. De forse investeringen die zijn gedaan hebben onvoldoende effect. 

Directeur Pier Baarsma zegt tegen RTV Noord dat de uitgever binnen twee jaar wordt verkocht als NDC 'niet binnen twee jaar kan aantonen zelfstandig verder te kunnen'. 

Advertentie
advertisement

Garantstelling

De dieprode cijfers komen uit 2018, die van 2019 zijn nog niet bekend. In 2018 werd voor het tweede jaar op rij een verlies geleden, in totaal 4,8 miljoen euro. In 2017 was dat al 5,2 miljoen euro.

In het jaarverslag staat: 'Op grond daarvan zou gerede twijfel kunnen bestaan over de continuïteitsveronderstelling van NDC en dat daardoor NDC mogelijk niet in staat zal zijn in het kader van de normale bedrijfsuitoefening haar activa te realiseren en haar verplichtingen na te komen.'

Aandeelhouders Stichting Je Maintiendrai (JM) Fonds en Fryslan Boppe Oranjewoud Participaties moesten meerdere keren bijspringen om het schip drijvende te houden. Er werd voor 3,6 miljoen euro vrijgemaakt voor het noodlijdende concern. Eind vorig jaar stelden ze zich nog eens garant voor bijna 3 miljoen euro. Een achtergestelde lening van 5,5 miljoen euro mocht later worden afgelost.

Bezuinigingen

Eerder deze maand kondigde de directie nieuwe maatregelen aan. Nieuwe miljoenenbezuinigingen, het personeel moet verjongd worden en het aantal arbeidsplaatsen moet terug van van 640 naar 580. Daarnaast kijkt de uitgever naar nieuwe inkomsten, omdat ze minder afhankelijk wil zijn van abonnementen.

De cijfers van 2019 worden later dit jaar bekend. Volgens RTV Drenthe ziet NDC de inkomsten uit online-activiteiten groeien, maar daalt het abonneebestand verder. Het wordt wederom 'een tegenvallend jaar'.

Eerdere problemen

Zeven jaar geleden zat NDC Mediagroep ook in zwaar weer. Onder algemeen directeur Dina Boonstra werd toen zwaar gereorganiseerd, de schuldenpositie afgebouwd en er kwam weer omzetgroei. Er was zelfs ruimte voor acquisities als Boom Uitgevers Nieuwsmedia, een videoproductiebedrijf en een communicatiebureau. Nu ziet het er opnieuw niet goed uit voor NDC.

Advertentie