Premium

5 sterren voor briljant boek over het platformmodel: The State of the Platform Revolution

Sangeet Paul Choudary beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen op platformgebied in een document van slechts 90 pagina’s.

The State of the Platform Revolution 2021
Sangeet Paul Choudary

Paul Choudary is (co) auteur van het vijf jaar geleden verschenen ‘The Platform Revolution’. Dit boek is destijds in deze kolommen met vijf sterren als ‘must read’ beoordeeld. Het was het eerste boek dat het enorme succes van het platform-business-model diepgravend verklaarde. Mocht het u even ontschoten zijn: (vrijwel) alle bedrijven die deze eeuw succesvol zijn geworden hanteren het platformmodel. Even een paar ‘succesjes’ op een rijtje: Alibaba, Google, Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Spotify, Tencent, Uber, AirBnB en Booking.com. Cruciaal element van platformmodel is: het bedrijf is als eigenaar van het platform geheel ‘in control’ en brengt via online kanalen aanbod en vraag bij elkaar, maar laat het verzorgen van zo veel mogelijk elementen uit de waarde keten over aan anderen. Met als roemrucht voorbeeld AirBnB, het grootste huizenverhuur bedrijf ter wereld heeft geen enkel huis zelf in bezit, en laat de vele praktische zorgen rond verhuur graag geheel aan de verhuurders en huurders over. Met als gevolg dat de kostenstructuur extreem veel lager ligt dan bij traditionele spelers op de markt van vakantieverhuur.

Inmiddels heeft Choudary zich ontwikkeld tot een onbetwist expert en veel gevraagd consultant op platformgebied. De belangrijke vraag is nu of u door het lezen van ‘The State of Platform Revolution’ ook inzicht krijgt van de belangrijkste ontwikkelingen die zich de komende jaren op platformgebied zullen voordoen.

Gelukkig is het antwoord volmondig: Ja!

Twee ontwikkelingen

Choudary weet of briljante wijze de belangrijkste ontwikkelingen op platformgebied te beschrijven in een document van slechts 90 pagina’s. The State of the Platform Revolution is een soort samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen. Dat maakt het moeilijk de inhoud nog eens samen te vatten. Ik kies daarom voor het benoemen van twee opvallende ontwikkelingen. Allereerst: de pandemie heeft gezorgd voor een aanzienlijke versnelling van de transitie van offline naar online afnemersgedrag. Daar komen de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van A.I en big data nog eens bij. Juist de platforms zullen (ook) de komende jaren fors profiteren van deze ontwikkelingen en in veel markten een nog dominantere rol gaan spelen. Dit zal ten koste van de groei van bedrijven met een traditionele waardeketen. Dus ook = of wellicht juist – indien u werkzaam bent bij een traditioneel bedrijf (zoals circa 90% van alle Europese bedrijven…) zult u zich heel goed moeten verdiepen in de vraag op welke wijze u kunt samenwerken met platformbedrijven. Of alsnog voor een platformbenadering kiezen, indien dat niet al (veel) te laat is.

Macht indammen

De tweede opvallende ontwikkeling: eindelijk ontstaat van overheidswege toch iets wat op serieuze beweging lijkt om de macht van de grootste en rijkste platforms in te dammen. In China doen ze dat op Chinese wijze door Jack Ma de baas van AliBaba enige maanden te laten verdwijnen en in de VS door (onder meer) Mark Zuckerberg in de Senaat flink aan de tand te voelen en te dreigen met anti kartel maatregelen tegen de almacht van de grote platforms. Ja zelfs in het oude Europa worden maatregelen overwogen. Dat zal ons overigens niet helpen de gigantische achterstand op platform gebied ten opzichte van China, India en Silicon Valley in te halen.

The State of the Platform Revolution bevat nog tal van andere inzichten en is een must read voor een ieder die op strategisch niveau (mede) verantwoordelijk is voor het commercieel beleid van een SBU. Een kleine waarschuwing: Choudary gaat er vanuit dat u als lezer beschikt over een gedegen basiskennis over de werking van platforms. En daarnaast: de publicatie is ook bedoeld als promotie instrument van het Platform Institute. Het mooie is: daarom kunt u ‘The State of The Platform Revolution’ gewoon gratis downloaden.

 

Oordeel: *****
Must read. Voorkennis op platformgebied vereist.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie