Dat is niet zo moooi!

Het nadeel van een heel beschrijvende merknaam: het is zeer beperkt te beschermen.

Logo van moooi

Moooi is een Nederlands merk voor designmeubels, bedacht in 2001 door Casper Vissers samen met de bekende ontwerper Marcel Wanders. Mooie spullen, een mooi merk, maar mooi geen bescherming, althans zeer beperkt. Het nadeel van een heel beschrijvende merknaam.

Zomooi

Natuurlijk waren ze bij Moooi niet zo blij toen ze de nieuwe aanvraag van het merk ZM ZOMOOI, ook voor meubels, onder ogen kwam. Dat is verwarrend, zo meende Moooi, en dus diende het bedrijf een oppositie in.

ZM
ZM

Alternatieve schrijfwijze mooi

In augustus 2021 werd de zaak door Moooi glansrijk verloren. Volgens het Benelux Bureau bezit het merk Moooi nauwelijks onderscheidend vermogen. Het is niets anders dan een alternatieve schrijfwijze van het beschrijvende woord ‘mooi’. Dat betekent dat de beschermingsomvang van zo’n merk minimaal is. Je hebt alleen een case als een ander een (vrijwel) gelijk merk kiest, aldus het bureau.

Geen verwarring

Het merk ZO Zomooi wijkt voldoende af van Moooi, zo stel het bureau. Dat komt niet alleen door het logo ZM maar ook omdat de consument de aanduiding Zomooi ook alleen maar zal zien als puur beschrijvend: zoiets als ‘erg prachtig’, aldus het Bureau. Hoe dan ook: geen gevaar voor verwarring en geen inbreuk.

De keuze voor een beschrijvende merknaam

Er is op zich niets mis met de keuze van de merknaam Moooi door Wanders en Vissers. Door die drie o’s is het best een opvallende verschijning. Maar als je dan kiest voor zo’n alternatieve schijfwijze van een heel normaal, zuiver beschrijvend woord, dan moet je niet denken dat je vervolgens dat beschrijvende woord met je merkregistratie ook kunt monopoliseren. De beschermingsomvang van Moooi zal vermoedelijk echt beperkt zijn tot alleen merken die gebruik maken van Moooi met drie o’s. Gelukkig mogen meubelmakers hun producten dus gewoon ‘mooi’ (met 2 o’s) blijven noemen.

 

Bas Kist - Merkenbureau Chiever

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie