Musk heeft eerste merkenzaak tegen X aan zijn broek hangen

Het Amerikaanse reclamebureau X Social Media heeft op 2 oktober bij de rechtbank in Florida een rechtszaak aangespannen tegen X.

X SocialMedia

Ja hoor, daar begint het al! De eerste serieuze aanval is ingezet tegen het nieuwe merk X van Elon Musk. Het Amerikaanse reclamebureau X Social Media heeft op 2 oktober bij de rechtbank in Florida een rechtszaak aangespannen tegen X. Volgens het bedrijf maakt Musk met deze nieuwe naam van Twitter inbreuk op de rechten van X Social Media.

Zevenmijlslaarzen

X Social Media is, zo meldt het bureau op zijn website, ‘an advertising agency that specializes in Facebook and Instagram’. Het bedrijf werd in 2016 opgericht en heeft naar eigen zeggen met succes 8 jaar lang flink geïnvesteerd om zijn eigen X-merk stevig op de kaart te zetten. En daar dendert nu die brutale Musk dus nu eventjes met zevenmijlslaarzen overheen.

Het woordmerk X Social Media verzet zich tegen gebruik van de X door Musk.

Verwarring

Volgens het bureau maakt X inbreuk op het in 2018 in de VS geregistreerde woordmerk X SOCIAL MEDIA. Daarnaast beroept het bedrijf zich op zijn gebruik van de naam sinds 2016. In de VS kun je namelijk onder omstandigheden ook merkrechten claimen als een merk niet geregistreerd is. Musk was tijdens de rebranding van Twitter op de hoogte van ons bestaan en begreep goed dat de consument de namen zou kunnen verwarren, aldus de aanklacht van X Social Media. En dan is er maar één oplossing: Musk moet stoppen met X.

Goedgevulde portemonnee

Toch lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat het zo ver komt. Niet omdat X Social Media kansloos is – helemaal niet zelfs, het lijkt me dat ze best een punt hebben – maar dit soort David tegen Goliath-zaken eindigt bijna altijd in een schikking. Op het moment dat Musk doorheeft dat hij juridisch gezien slechte papieren heeft, trekt hij zonder twijfel zijn goedgevulde portemonnee. En dan blijkt X Social Media, ondanks het ‘grote onrecht’ dat hen is aangedaan, plotseling toch bereid zich te laten uitkopen. En geef ze eens ongelijk.

Er volgen meer

Maar goed, ook als Musk deze kwestie weet af te tikken, moet hij die portemonnee misschien toch maar even bij de hand houden. Want de kans lijkt erg groot dat dit niet de laatste rechtszaak is waar X mee geconfronteerd wordt. Op papier staan er aan de zijlijn in ieder geval al flink wat merken X te trappelen om ook eens onder dreiging van een rechtszaak wat rond te snuffelen in de volle beurs van Musk.

Meer X
Meer X

Kandidaten

Het zijn zomaar wat kandidaten, een kleine greep uit de 647 in de VS geregistreerde merken die bestaan uit de enkele letter X in de relevante klassen.

Veel succes meneer Musk!

 

Bas Kist - Merkenbureau Chiever

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie