Premium

Amnesty en Oxfam Novib weigeren schenking Lowlands uit omstreden toegangs-fee journalisten

Organisaties vinden verplicht entreegeld voor journalistieke media niet passen bij persvrijheid waarvoor zij zich inzetten.

Avond Lowlands
ANP, Ferdy Damman

Amnesty International en Oxfam Novib zullen een schenking van Lowlands, opgebracht uit een omstreden toegangsfee voor journalisten, niet accepteren. Dat hebben beide organisaties laten weten op vragen van Adformatie.

Lowlands kondigde een maand geleden aan dat gasten, waaronder journalisten en fotografen, dit jaar 10 euro moeten betalen als zij het festival willen verslaan. Anders komen zij het terrein niet op.

Veel media reageerden boos op de maatregel, omdat die een principiële grens overschrijdt. Bij de journalistieke vrijheid horen geen drempels als het betalen om een nieuwsevenement te verslaan.

Geen tegenprestatie

Het ANP en NOS besloten daarom niemand naar Lowlands sturen en er ook geen verslag van doen. ‘De NOS betaalt niet voor toegang tot bronnen’, verklaarde hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann . ‘Bij vrije nieuwsgaring hoort ook dat daar op geen enkele tegenprestatie tegenover staat.’

Het AD liet ook weten niet af te reizen naar het festival, hoewel het tegenover de vaksite voor journalisten Villamedia vertelde de zaak nog één keer scherp onder de loep  te nemen.

Mojo, de organisator van Lowlands, vindt de maatregel niet zo vreemd. Met name in het buitenland is het al jarenlang gemeengoed media te laten betalen voor toegang. Het zegt goede doelen waarmee het samenwerkt, naast Amnesty en Oxfam Novib is dat Stichting Vluchteling, extra te ondersteunen met de opbrengsten uit de charity-fee.

Ongemak

Maar Amnesty International en Oxfam Novib laten nu weten niet op dit geld te zitten wachten. Beide organisaties, die in hun werk persvrijheid als een van hun speerpunten hebben, waren van tevoren niet op de hoogte gesteld van de toegangsfee voor journalisten waar zij als begunstigde van werden genoemd door Lowlands.

‘We voelen ons hier ongemakkelijk bij’, zegt Stefan Verwer, eindverantwoordelijk voor communicatie bij Oxfam Novib. ‘Het past niet bij ons idee over gelijkheid en persvrijheid. Bovendien vinden we het fijn als mensen geld aan ons doneren, maar niet als ze het niet voor het kiezen hebben maar gewoon verplicht zijn gesteld de fee te betalen.’

Oxfam Novib heeft zijn bezwaren overgebracht aan de organisatoren van Lowlands.

Persvrijheid

Ook Amnesty International stelt zich op het standpunt dat journalisten die verslag doen van het festival, uitgezonderd moeten zijn van het betalen van een 'charity fee'.  

‘Vrije nieuwsgaring is een essentieel onderdeel van persvrijheid en een onontbeerlijk in een democratische rechtstaat. Amnesty zal een eventuele opbrengst die de 'charity fee' oplevert dan ook niet accepteren’, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een reactie.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie