NIMA zet opleider NCOI aan de kant vanwege ‘eigen NIMA-diploma’s’

‘NCOI bood zelf examens aan en wekte de indruk dat het om een officieel NIMA-diploma ging.’

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

NCOI is niet langer een formele opleider voor de examens van NIMA. De laatste beëindigde het contract met de opleider ondanks een samenwerking van bijna twintig jaar. Daarbij vervulde NCOI de rol van opleider van de NIMA Opleidingen, NIMA op zijn beurt verzorgde de onafhankelijke examens.’

&;Breuk onvermijdelijk&;
De reden voor de breuk is dat NCOI zelf eigen examens aanbood na afloop van een NIMA-opleiding en een uitslagenbrief verzond. Dat zegt althans Martin Huisman, voorzitter van NIMA. Huisman: ‘Daarbij werd de indruk gewekt dat het om een officieel NIMA-diploma ging.’ Huisman zegt de breuk te betreuren. ‘Deze was echter onvermijdelijk.’

Onduidelijkheid
Huisman legt in een verklaring op de site van NIMA uit dat NCOI ook na uitvoerig overleg en onderhandelingen geen stappen in de richting van NIMA wilde zetten. Huisman: ‘NCOI bleek ook voor 2016 niet bereid om te stoppen met de eigen examens voor de NIMA Opleidingen en bleef er onduidelijkheid over de afbakening van HBO versus NIMA Opleidingen.’

Huisman zegt &;tot zijn spijt&; dat NIMA in dit stadium geen andere uitspraken doet, dan wat gemeld is in het persbericht.

NIMA zegt in dezelfde verklaring dat er is in opleiders voor een NIMA-diploma.

&;Pertinent onjuist&;
Onderwijsdirecteur bij NCOI, Eric Verduyn, zegt in een reactie aan Marketing Online dat het ‘pertinent onjuist’ is dat de opleider de indruk heeft gewekt dat het eigen examen een ‘echt’ NIMA-examen is. Verduyn: ‘Studenten worden vooraf goed geïnformeerd middels brochures en dergelijke.’ De afspraak is dat we NIMA een de contactgegevens van studenten die een NIMA-opleiding volgen, zodat ze zélf contact kunnen opnemen voor de inschrijving voor het NIMA-examen.’ Verduyn schat dat zo’n 70 á 80 procent van de studenten die bij NCOI een NIMA-opleiding volgen ook een ‘echt’ NIMA-examen doen. De rest laat het bij het examen van het NCOI alleen.

NIMA-examen of NCOI-examen?
NCOI veranderde op 8 september wel iets op de eigen website. Bij de kostenoverzichten van alle NIMA-opleidingen werd plotseling vermeld dat de genoemde examenkosten voor een NCOI-examen golden. Eerder op 8 september stond daar nog altijd ‘examenkosten’. Volgens Verduyn heeft dat niets te maken met de beëindiging van de relatie door NIMA. Hij zegt: ‘Dat was al onderdeel van de afspraak die we hebben gemaakt.’ Hij vindt ook niet dat studenten door de (eerdere) vermelding ‘examenkosten’ op het verkeerde been gezet hadden kunnen worden, omdat de informatievoorziening (onder andere de eerder genoemde folders) op orde was.

Wiedergutmachung
Verduyn zegt graag weer in gesprek te komen met NIMA. ‘We waren heel verbaasd over het persbericht van NIMA. We hadden weliswaar een meningsverschil. Het NIMA vond het niet plezierig dat wij examens afnemen, maar wij zijn dat bij wet verplicht omdat wij de NIMA-opleiding deel uit laten maken van een bachelor opleiding. Onze pogingen om onze examens door NIMA te laten certificeren, zijn op niets uitgelopen.’ De bedoeling was dat NIMA per NCOI-examen (met NIMA-certificaat) een fee zou ontvangen.

Niveauverschil?
Volgens Verduyn kan niet gezegd worden dat het niveau van de examens van NCOI van een hoger of lager niveau zijn dan die van NIMA. Verduyn: &;Met alle respect voor de NIMA-examens, maar bij onze examens wordt er op een ander cognitief niveau getoetst. Voor veel HBO&;ers geldt dat het het analyseren van een complex probleem iets is dat ze beter ligt. Voor studenten die goed zijn in stampen en sommen maken, is het NIMA-examen misschien wel makkelijker dan het NCOI-examen.&; Verduyn meldt dat de accreditatie van de examens door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) voor NCOI de belangrijkste graadmeter is voor de kwaliteit.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie