Shell-CEO zegt sorry voor kopen 'spotgoedkope' Russische olie

Een paar dagen geleden verdedigde Shell de aanschaf nog door te beloven dat de winst naar een fonds voor Oekraïners gaat.

Shell-CEO Ben van Beurden maakt publiekelijk excuses voor Shells aankoop van honderdduizend ton Russische olie, eerder deze week. Shell kocht de olie voor ongeveer 26 euro minder per vat dan de marktprijs; een koopje. Daar ontstond ophef over, waarna Shell er snel bij was om te zeggen dat de winst gestort wordt in een fonds om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te helpen. De keuze om de spotgoedkope ruwe olie aan te schaffen was niet de juiste, geeft Van Beurden nu aan. Dat spijt Shell, voegt hij toe. 

Advertentie

Winst blijft voor Oekraïne

De persverklaring van Van Beurden vervolgt: 'We zullen de komende dagen en weken samenwerken met hulppartners en humanitaire organisaties om te bepalen waar het geld uit dit fonds het beste geplaatst kan worden om de verschrikkelijke gevolgen te verlichten die deze oorlog heeft voor de bevolking van Oekraïne.'

Een paar dagen geleden schatte The Financial Times de winst van Shell op deze aankoop op achttien miljoen euro. Shell doet vooralsnog geen uitspraken over de verwachte winst.

De Oekraïense regering liet zich eerder op Twitter negatief uit over de aankoop van Shell. 

Shell helemaal weg uit Rusland

Shell meldt in de nieuwste persverklaring dat het zich helemaal terug gaat trekken uit Rusland. De zo'n vierhonderd Shell-tankstations in Rusland gaan daarom dicht. Ook stopt Shell met de inkoop van olie en gas afkomstig uit Rusland. Vorige week zei het bedrijf al dat het zijn investeringen in Russische olie- en gaswinningsactiviteiten gaat verkopen. 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Frank Moerdijk
Interessant kijkje op de wereldeconomie: de Russische regering gebruikt de winst op de verkoop van olie aan Shell om slachtoffers te maken in Oekraïne die dan weer geholpen worden met behulp van de winst die Shell maakt bij de doorverkoop van de olie.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie