De rode biet is het eerst aan de beurt bij de biologische transitie van groentemerk Hak

Toekomstplannen omvatten de overgang naar biologische boerenkool, zuurkool en sperziebonen volgend jaar.

Bieten in pot

Hak waagt zich dit najaar op het biologische pad, beginnend met de introductie van biologische rode bieten. Het bedrijf heeft grote plannen en wil tegen 2027 volledig overschakelen naar biologische productie voor Nederlandse gewassen. In hun streven naar biologische productie beweert Hak dat alle rode bieten biologisch zullen worden, zonder dat er een aparte biologische productlijn voor hoeft te worden opgezet.

In januari van dit jaar kondigde Hak de transitie naar biologisch al aan.

Robuust

Volgens Hak is de keuze voor rode bieten ingegeven door hun robuuste karakter en korte teelttijd, waardoor ze minder gevoelig zijn voor onkruid, ongedierte en schimmels. Toekomstplannen omvatten de overgang naar biologische boerenkool, zuurkool en sperziebonen volgend jaar, evenals onderzoek naar biologische teelt en verwerking van andere lokale groenten en peulvruchten.

Hoewel Hak positieve geluiden laat horen, ligt er een uitdaging in het verschiet, zoals de teler Johannes Straver benadrukt. Biologische teelt vereist meer inspanning en aandacht, aangezien kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen niet kunnen worden gebruikt.

Niet duurder

Hak stelt dat de prijs van hun biologische bieten niet zal stijgen voor de consument. Ze pleiten echter voor overheidssteun, zoals een btw-verlaging, om de aantrekkelijkheid van biologische producten te vergroten.

Hoewel CEO Nicole Freid de urgentie benadrukt, roept dit ambitieuze plan ook vragen op. Het pad naar volledige biologische teelt in slechts enkele jaren lijkt een enorme uitdaging te zijn, en de vraag blijft of de Nederlandse landbouwsector en consumenten gereed zijn voor deze overgang. De impact op de kwaliteit en beschikbaarheid van de producten blijft een open vraag.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie