Hamstersoep met Herbamare

Albert Heijn klopt zich op de borst om plasticreductie, maar hoezo dan die spaaractie met die honderdduizenden plastic ‘Hamsterbollies’?

Albert Heijn

Als gedoodverfd Schmeckt Gutmensch kocht ik laatste een doos drie sterren beter leven EKO-eitjes van De Blije Kip. En toen ik dat doosje openmaakte, zat er een zakje Herbamare in. Verrassing! Nu weet geen hond wat Herbamare is, dus ik leg het even uit.

Herbamare van Dr. Vogel is zeezout, opgefunkt met fliebertjes onbespoten gedroogde kruiden en groenten. Ik herkende het spul omdat mijn moeder het altijd in huis heeft, volgens mij vooral omdat ze de naam heel mooi vindt. De rest van Nederland heeft er niet van gehoord, vrees ik. Lijkt me ook een lastig product: de bewuste thuiskok mixt zelf z’n kruiden en gebruikt het liefst versgepukte.

De kant-en-klaar-crowd zal eerder zo’n zakje smaakstof van Knorr of Honig in de winkelwagen gooien. Upmarket shoppers pakken de kekke kruidenmixen van Jonnie Boer, een meesterzet van Euroma. Daar sta je dan als Herbamare. Echt grote marketingbudgetten hebben ze denk ik ook niet. De niche ‘mensen die zout met een biologische smaakmaker willen eten’ is niet makkelijk te vinden. En dan moet je ze nog overtuigen.

Eitjes met Herbamare
Foto: Scato van Opstall

Vegan eieren

Nu weet ik -ook dankzij mijn moeder- dat die rare Herbamare het prima doet op gekookte of gebakken eitjes. Daar komt die ‘meer smaak, minder zout’ formule het best tot z’n recht. Zo’n proefzakje als easter-egg tussen de biologische eitjes is dus superslim. Okay, dat er met grote letters ‘vegan’ op de achterzijde staat is onzinnig, omdat vegans geen eieren kopen, maar dat wil ik Dr. Vogel vergeven. Ze krijgen hun product namelijk recht onder de snufferd van de doelgroep.

Een andere verrassing, ook een gratis zakje met korrels, valt minder goed: de Hamsterbollies. Als Albert Heijn een promotie doet, loopt dat echt in de miljoenen stuks. Ze hebben ons land al eens onder een twee decimeter dikke laag Wuppies bedekt. Ik was dan ook blij toen ze op mini-moestuintjes overschakelden, maar we zijn weer terug bij af.

Er werken 110 duizend mensen bij Albert Heijn en kennelijk was er niet één die die bedacht dat een Hamsterbollie plastic soep in een zakje is: lauw zeewater toevoegen, klaar.  Ondertussen loopt Albert Heijn zich met ronkende commercials zichzelf op de borst te kloppen dat ze het aantal plastic verpakkingen wil reduceren – en geen marketeer die bedenkt dat die honderdduizenden plastic hamsters daar dan haaks op staan?

Hamsterbollie opengeknapt
Albert Heijn

Kleuterlogica

Toen een substantieel deel van Nederland - ook heel gewone mensen - daar boos over werd, kwam de persvoorliegster met een bizarre verklaring. ‘Duurzame alternatieven als rijst en zand waren niet hygiënisch genoeg dus kozen ze, voor de veiligheid van de consument, voor die vervuilende plastic korrels. Uhm .... wacht even. Waarom niet gekozen voor een ander spaarartikel?

Wie is verantwoordelijk voor dit soort kleuterlogica, vraag ik me dan af. De persjuf zelf - of de geestelijk minder bedeelde medemens die ook de naam Hamsterbollies bedacht? Ik kan het niet langer aanzien, dus ik wil CEO Wouter Kolk graag een aanbod doen: hij kan me voor 2 uur per week inhuren om promoties en persberichten te scannen op blinde vlekken van z’n medewerkers. Een klein zakje ongezouten kritiek had die nare nasmaak van AH’s plastic hamsterbolliesoep kunnen voorkomen.

 

Scato van Opstall
Oprichter van karmabrothers.nl

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Albert Zijnzeiker
Iets met een spijker en een kop.... so true
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Marcel Ossendrijver
Onvoorstelbaar inderdaad. Diegene die verantwoordelijk is voor ‘Duurzame alternatieven als rijst en zand waren niet hygiënisch genoeg dus kozen ze, voor de veiligheid van de consument, voor die vervuilende plastic korrels' als legitimatie voor deze hamsterbollies moet onmiddellijk worden ontslagen. Wat een blunder...
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Suzanne
Geweldig stuk.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie