Directeur Comm treedt terug na onthullende publicatie FTM

Een inkomen ruim boven de Balkendenorm, 4 ton marketingkosten naar eigen bedrijven;Tobias Walraven trekt zijn conclusies.

Beeld uit het museum Comm
Comm

Tobias Walraven, directeur van het Museum voor Communicatie (Comm), treedt terug. Hij besloot dat naar aanleiding van de negatieve publiciteit over hem en het museum na een onthullend artikel van Follow the Money. 

Walraven was vanaf januari 2016 directeur van het museum en liet dit voor zo'n 11 miljoen verbouwen, een exorbitant bedrag volgens oud -directeuren van Comm. Hij liet zichzelf ook uitstekend betalen. Met een jaarinkomen de afgelopen drie jaar van respectievelijk 255.000 euro, 268.000 en 181.000 behoort hij tot de best betaalde museumdirecteuren van Nederland. Andere opvallende zaak: 4 ton aan marketingkosten gingen naar bedrijven waarvan Walraven bestuurder en aandeelhouder is. Zie ook onze analyse van de crisiscommunicatie hierover van gisteren.

Walraven vertrekt niet met de staart tussen zijn benen. Tegen het ANP zegt hij: 'Ik heb duizenden uren gedraaid in die jaren en dat heeft een bedrag opgeleverd waar veel mensen moeite mee hebben. Dat mag, maar mij valt niets te verwijten. Het was overigens een managementvergoeding, niet te verwarren met een salaris',.Hij laat ook weten dat er gekeken wordt of een medewerkster van Comm, die vertrouwelijke bedrijfsinformatie gelekt zou hebben naar Follow the Money, strafrechtelijk aangepakt kan worden. 'Er is een strafrechtelijke en een civielrechtelijke kant. Het civielrechtelijke is dat deze mevrouw de geheimhouding die in het contract met ons stond aan alle kanten heeft geschonden', aldus Walraven tegen het ANP. 

Waardering voor opstappen

Een woordvoerster van Comm wilde de nieuwsdienst woensdagochtend geen commentaar geven. Comm maakt in een nieuwsbericht op zijn site zelf melding van het vertrek van Walraven. Voorzitter van de raad van toezicht van Comm, Willem Ackermans, is lovend over de beslissing van Walraven: Wij waarderen het daarbij enorm dat Tobias het initiatief heeft genomen om terug te treden. Het toont dat hij het belang en de continuïteit van het museum steeds goed voor ogen houdt. Het stelt het museum bovendien in staat om in rustig vaarwater te komen

De zakelijke leiding van het museum zal vanaf 1 februari worden voortgezet door Adriaan Wagenaar. De artistieke leiding komt in handen van Sarah-Jane Earle.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie