Premium

Reputatie 'schattige' Picnic-bezorgauto's onder druk na zes branden en 'ontgassingen' in korte tijd

Picnic haalde dinsdag in allerijl tientallen bezorgauto's van de weg om 'het zekere voor het onzekere' te nemen. Een nieuw incident volgde.

De reputatie van de kenmerkende, 'schattige' elektrische Picnic-bezorgauto staat onder druk. Een aantal voertuigen zijn in korte tijd spontaan gaan 'ontgassen', mogelijk door kortsluiting bij de batterij. Twee panden van onlinesupermarkt Picnic zijn bovendien binnen een jaar door brand verwoest. Het totaalaantal brand- en ontgassingsmeldingen staat inmiddels op zes. Onderzoek moet uitwijzen of bezorgauto's verantwoordelijk zijn.

Advertentie
advertisement

Picnic wil het 'zekere voor het onzekere' nemen

Afgelopen zondagnacht ging een grote loods van Picnic in Almelo in vlammen op. Het pand moet als verloren beschouwd worden. Eind vorig jaar brandde in Roosendaal ook al een pand van Picnic af. In de afgelopen maanden is er meermaals melding gemaakt van Picnic-auto's die spontaan in brand zijn gevlogen. Althans, zo ziet het eruit. Een woordvoerder van Picnic laat aan Adformatie weten dat het geen brand betreft maar ontgassing. Als de batterij van de auto een 'abnormale conditie' registreert, schakelt de batterij zichzelf af en ontgast hij via een veiligheidsventiel. Vanwaar de witte rook op foto's in het nieuws, zegt de woordvoerder.

Op dinsdag, daags na de brand in Almelo, haalde Picnic 'enkele tientallen' van zijn bezorgauto's van de weg, omdat die uit dezelfde serie komen als de onbetrouwbare auto's. De supermarktuitdager zegt tegenover NRC het 'zekere voor het onzekere' te nemen.

De dag erna startte een Picnic-auto in Eindhoven spontaan met ontgassen; de brandweer arriveerde met twee wagens om te blussen. Adformatie heeft Picnic gevraagd of deze auto onderdeel uitmaakt van dezelfde serie 'ontgassings'-auto's. De woordvoerder gaf hier geen antwoord op en zegt alleen dat Picnic twee typen bezorgauto's heeft.

Inmiddels doen Picnic, verzekeraars en schade-experts van het Nederlands Onderzoeks Instituut onderzoek naar het ontstaan van de branden. Bij de afgebrande bezorghub in Almelo bestaat het vermoeden dat kortsluiting in één of meerdere bezorgauto's resulteerde in brand, schrijft NRC.

Picnic heeft zeker duizend auto's

Op moment van publicatie rijden er in Nederland nog veel Picnic-bezorgauto's rond. Adformatie heeft het bedrijf gevraagd hoeveel precies en of de meest recente auto-ontgassing reden vormt om meer auto's van de weg te halen. Een woordvoerder mailde een algemeen statement dat geen antwoord geeft op deze vragen.

De bezorgauto's zijn afkomstig van de Zuid-Hollandse importeur Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit. Die meldde eind 2020 de duizendste Picnic-auto geleverd te hebben. Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit had eind 2020 bijna veertig medewerkers en een jaaromzet van vijftien miljoen euro. Adformatie heeft beide bedrijven gevraagd of Picnic en Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit samen onderzoeken of de recente branden veroorzaakt zijn door de bezorgauto's. De importeur levert ook modellen van elektrische auto's aan onder meer gemeenten en Diergaarde Blijdorp. 

Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit heeft nog niet gereageerd op het verzoek om een reactie. Picnic laat weten met 'verschillende experts en ook met de (batterij)fabrikant' op zoek te zijn naar de oorzaak van het ontgassen van de bezorgauto's.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie