Sifan Hassan, de koningin van de wereld

De optimist in mij zegt dat hardloopster Sifan Hassan ook het integratiedebat heeft gewonnen. Wat een topmens, schrijft Paul Stamsnijder.

Sifan Hassan in de Nederlandse vlag
ANP EFE Alberto Estevez

Door Paul Stamsnijder

Ooit is ze gaan hardlopen omdat ze niets te doen had, deze olympische spelen is Sifan Hassan goed voor in ieder geval goed één keer goud, en hopelijk meer. Een geweldige prestatie. Nu al sportvrouw 2021.

Sifan kwam in 2008 in Nederland en kreeg in 2013 de Nederlandse nationaliteit. Haar winst is ‘ons’ goud. Na haar race schalden direct de Snollebollekes door de speakers van het stadion. Brabantse folklore, Hollands erfgoed. Gekheid.

Ze werd als kersvers olympisch kampioen niet alleen direct een rolmodel, maar ook onderwerp van identiteitspolitiek. Opeens vindt iedereen wat van haar. Het debat loopt, om bij de Snollebollekes te blijven, van links naar rechts.

Dat is wonderlijk en ook tragisch, want maakt een karikatuur van Sifan Hassan. Het is hoe beeldvorming werkt. We zien de wereld niet zoals zij is. Wij zien haar zoals wij zijn.

Gechargeerd gesteld: Links stelt dat immigratie goed is: Sifan is van ons allemaal. Alsof je met immigratie gouden medailles wint. Zoet, licht naïef bovendien. Alsof ‘we’ zo goed zijn geweest om haar in 2013 een Nederlands paspoort te geven. En tegelijkertijd is het hoopvol.

Advertentie
advertisement

Rechts stelt dat zij een uitzondering is en schakelt moeiteloos door naar allerlei onbegrensde associaties. Omdat immigranten alleen geld kosten, niet deugen, werk weg pikken en allerlei andere angstige onzin. Dit zijn reacties met als ondertoon dat ‘ze’ eerder een bedreiging dan een verrijking is van het Nederlands erfgoed. Dat migranten en hun kinderen gewoon Nederlanders zijn, vinden we in Nederland lastig om te erkennen.

Het is de achterkant van de medaille; als kampioen word je gepolitiseerd, ten goede, maar ook ten kwade.

Sifan zelf is intussen iedereen links en rechts voorbij gerend, direct naar het eerste Nederlandse olympische atletiekgoud in 29 jaar. Episch. Ze laat als individu de karikaturale stempeltjes ver achter zich. 
De ware kampioen van deze Spelen, rolmodel tegen wil en dank: blijf rennen Sifan!

Paul Stamsnijder, oprichter en partner Reputatiegroep

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie