Wat Hema en Action deden is even menselijk als onverstandig

Rendement of reputatie? Dat was de afweging waar bedrijven als Hema, Action, Zeeman en Wibra een afweging in moesten maken.

Vrouw loopt een Hema-filiaal binnen
ANP, Robin van Lonkhuijsen

Als winkels geen geld verdienen gaan ze failliet. Elke ondernemer kijkt naar de eigen portemonnee. En ook een grootwinkelbedrijf grijpt elke kans om geld te verdienen, iedere dag weer.

Tegen die achtergrond was het logisch dat retailers als Action, Makro, Xenos, Wibra en Hema ook na de toespraak van premier Rutte afgelopen maandag, gewoon open wilden blijven.

De onmisbaarheid van rookworsten en geurkaarsen

Toch kwam er ophef. Ze hebben nul verantwoordelijkheidsgevoel, alleen de winst voor de aandeelhouder telt, was het verwijt. En als rookworsten en geurkaarsen essentieel zijn voor jou, wat voor leven heb je dan, kraaiden de cynici.

Advertentie
advertisement

Maar toch. Het optreden van de grootwinkelbedrijven was ook menselijk. Iedereen vindt dat de ander zich aan de geldende regels moet houden maar benoemt zichzelf tot de uitzondering. 

Natuurlijk, het is best lastig om een scheiding te maken tussen essentiële en niet-essentiële winkels. Zeker als je zelf een twijfelgeval bent.

Dan is het makkelijk om de complexiteit, het feit dat departementen met verschillende tongen spreken en de onduidelijkheid van de SBI-codes van de Kamer van Koophandel de schuld te geven.

'Publiek is essentieel voor winkels, maar sommige winkels zijn dat niet voor al het publiek'

Het was wijs geweest om niet alleen naar de regels te kijken, maar naar wat maatschappelijk aanvaardbaar is. Het publiek is essentieel voor alle winkels, maar sommige winkels zijn niet essentieel voor iedereen. Het blijft een dilemma voor winkelketens: ga je voor het economisch belang of durf je jezelf een strenge norm op te leggen?

In die zin stelden de ketens Blokker Zeeman beiden het goede voorbeeld door uit solidariteit niet de grenzen op te zoeken, maar de deuren juist gesloten te houden.

Als je gezondheid boven geld stelt, zorgt dat voor meer rendement op je reputatie. Misschien niet altijd essentieel, maar wel als je de steun van de samenleving wilt verdienen.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Frank Körver
Hier worden winkels met elkaar vergeleken die qua assortiment lastig te vergelijken zijn. Dat maakt het ook lastig dit soort conclusies te trekken. Zouden Blokker en Zeeman die 30% regel gehaald hebben en dus überhaupt open kunnen?

Zie ook dit gesprek vandaag op NPO Radio 1 tussen Sven Kockelmann en Action CEO Sander van der Laan: https://www.nporadio1.nl/homepage/28440-topman-action-we-kregen-wel-groen-licht-van-economische-zaken
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Jurjen Worp
Beste Paul, Makro kan je niet vergelijken met HEMA, Action etc. Wij waren al open voor particulieren, net als alle andere groothandels. We moesten per 17 december dicht voor niet Makro-pashouders, hetgeen we keurig gedaan hebben. Bovendien is de omzet van food en nonfood gerelateerde producten ruim 70%! Daarnaast wil het CBL en alle supermarkten juist dat de groothandels open zouden blijven deze dagen, juist om de veiligheid te verhogen en de druk bij de supers te verlichten. De overheid beslist anders en daar hebben wij ons bij neergelegd. Makro blijft gewoon open, maar wel alleen voor Makro-pashouders.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie