TikTok-advertenties zijn straks ook op Nederlandse steden te richten

TikTok biedt deze gerichtere vorm van adverteren al langer aan buiten Nederland.

Adverteerders op TikTok kunnen hun online reclames straks specifiek richten op Nederlandse steden. De functie heet city targeting en komt in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar in Nederland.

City targeting

Dit blijkt uit een aankondiging op een TikTok-evenement waar diverse bezoekers beelden van delen op sociale media. Met city targeting kan de adverteerder een bepaalde videoboodschap betaald onder de aandacht brengen bij gebruikers in één of meerdere steden. Al geeft de socialmediareus op zijn website de waarschuwing dat het 'diverse signalen' gebruikt om de juiste gebruikers te bereiken, en daarom geen garantie kan afgeven dat de advertentie bij álle TikTok-gebruikers in een stad zichtbaar is.

City targeting verkeert volgens TikTok in een testfase, net als metropolitan areas. TikTok biedt ook advertentiemogelijkheden aan gericht op landen, urban districts en andere locatievormen die minder gebruikelijk zijn in Nederland.

TikTok verdient goud geld..

De verschillende reclamevormen leggen TikTok geen windeieren. Moederbedrijf Bytedance noteerde over 2022 een winst van zo'n 23 miljard euro, veel meer dan de ongeveer 12,8 miljard euro in 2021. Althans, dat meldt The Financial Times op basis van investeerders. Bytedance zelf deelt geen jaarcijfers. Veel adverteerders investeerden vorig jaar meer of voor het eerst in TikTok, dat veel jongere gebruikers bereikt met uiteenlopende video's. 

..maar ligt ook onder vuur

Hoewel het TikTok qua gebruikers en financiën voor de wind gaat, ondervindt het socialmediaplatform ook de gevolgen van een Chinese eigenaar hebben. Steeds meer Westerse overheden, waaronder die van Nederland, nemen maatregelen om TikTok te weren op smartphones van overheidspersoneel omdat ze vrezen dat TikTok gebruikersdata kan delen met de Chinese overheid. Overheden twijfelen ook hoe serieus TikTok zelf over privacy denkt. Zo bleek vorig jaar dat sommige TikTok-medewerkers zonder toestemming in de gegevens van Amerikaanse gebruikers snuffelden. 

Lees verder over TikTok

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie