Hardwell zet chatbot in voor versterken relatie met fans

De fan en zijn relatie met de dj staat centraal.

door Denis Doeland

Chatbots – kortweg bots genoemd – zijn al een tijdje aanwezig. Nu Facebook organisaties in staat stelt om geautomatiseerde customer support en interactieve ervaringen te leveren door middel van bots via Messenger zullen botsoveral in het netwerk opduiken. Wat kunnen organisaties leren aan de hand van een voorbeeld van de implementatie van een conversational interface bij een Nederlandse top dj Hardwell?

In de digitale cultuur is de relatie met de fan (als we het hebben over dj's) of klant (organisaties) de belangrijkste (economische) waarde. Het personaliseren van de relatie met de fan is voor dj's de heilige graal. Feitelijk geldt hetzelfde voor organisaties en hun klanten. De relatie met de klant is immers de enige levenslijn van het businessmodel van een organisatie.

De verschillende apparaten en platforms waarmee we connectie maken, de digitale landschappen waarin we ons begeven en de onderlinge relaties tussen individuen en organisaties, is waar het om draait. Op internet is het sociale ecosysteem altijd aan. Om hier optimaal gebruik van te maken. moet je mensen, middelen (kennis, gereedschap en geld) en tijd beschikbaar maken.

De fan en zijn relatie met de dj staat centraal. De inzet van bots via Messenger-apps om de relatie te optimaliseren is hierin en logisch vervolg.

Kunstmatige intelligentie

Bots en kunstmatige intelligentie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gebruik van een bot met het oog op marketing-, communicatie- en/of verkoopdoeleinden kent oneindig veel mogelijkheden. In de opmaat naar de kunstmatige intelligentie van een bot heb je bergen data nodig. De data die hiervoor nodig is, komt uit het ecosysteem van de organisatie en daarbuiten.

Door het digitale team dat bij Hardwell betrokken is wordt al enkele jaren gewerkt aan het vergaren van data (lees: kenmerken van fans of klanten) uit de verschillende (sociale) netwerken en applicaties die hij gebruikt.

Wil je marcom of verkoopactiviteiten in een bot uitvoeren, dan dien je een aantal handelingen te doen met de data, namelijk: valideren, verrijken, profileren, segmenteren, matchen, lokaliseren en beslissen. Ben je daar nog steeds niet mee begonnen? Begin daar dan als de wiedeweerga mee! Zonder heb je namelijk niets aan een conversational interface.

Bots en hun functies

Facebook en Microsoft zien de bot als het belangrijkste speerpunt voor de komende jaren. Vooral vanwege de enorme populariteit van Messenger en WhatsApp. Deze verwerken samen al 60 miljard berichten per dag. De bot-functionaliteit voor Messenger werd in april vorig jaar aangekondigd. Messenger werd in april vorig jaar aangekondigd. Na KLM, Disney en Zalando, was Hardwell de eerste dj die een eigen bot voor Messenger heeft.

Hardwell's bot biedt fans diverse manieren om met hem in contact te treden. Ze kunnen deelnemen aan winacties en krijgen als eerste nieuwe muziekreleases en nieuwsupdates te  horen. Ook kunnen ze fan art naar Hardwell te sturen, waarbij de beste inzending wekelijks op Instagram of Twitter wordt gepost.

Ook kunnen zij stemmen op de top 3 favoriete tracks uit de wekelijkse radioshow Hardwell on Air. Zo is Hardwells wekelijkse radioshow Hardwell on Air (meer dan 50 miljoen luisteraars) direct verbonden aan de bot. Luisteraars kunnen de show beïnvloeden door opmerkingen te plaatsen. En door een audiobericht in te spreken  (via Fan shout-out) kunnen ze zelf in de show komen.

Fan shout-out

Luisteraars kunnen de show beïnvloeden met opmerkingen, die de dj zelf volgt en beantwoordt tijdens de uitzending. Door een audiobericht in te spreken kunnen fans ook zelf in de show komen via het onderdeel Fan shout-out of the week. En elke week kunnen zij stemmen op de top 3 favoriete tracks uit Hardwell on Air. 

Daarnaast kunnen ze deelnemen aan exclusieve winacties en als eerste nieuwe muziekreleases en andere nieuwsupdates  horen. Ook is er de mogelijkheid om fan art naar Hardwell te sturen, waarbij de beste inzending wekelijks op Instagram of Twitter wordt gepost. Dit gebeurt allemaal in de Messenger-app zelf, externe apps zijn niet langer nodig.

De verwachting is dat in de toekomst nog veel meer activiteiten binnen de app-omgeving af zullen spelen, tot kaartverkoop van shows aan toe. 

Verzorgen van relevante antwoorden

Veel organisaties zullen misschien het gevoel hebben dat ze beter hun medewerkers door bots kunnen vervangen. Toch moeten ze goed nadenken voordat ze hieraan beginnen. 

Ondanks dat de Hardwell bot al antwoord kan geven op meer dan 1.500 keywords, heeft hij nog steeds uitdagingen waar dagelijks aan wordt gewerkt. Vragen die nog niet beantwoord kunnen worden moeten worden bekeken en ontbrekende relevante antwoorden moeten toegevoegd worden. Letterlijk moet een bot continu getraind worden door hem te voorzien van data en contextuele informatie.

Terwijl velen bots zien als the next big thing voor klantenservice, zijn de meeste bots niet voldoende uitgerust om antwoord te geven op de eisen die fans of klanten stellen. Het ontbreekt vooralsnog teveel aan relevante antwoorden, waardoor de dialoog al snel staakt. Als je geen goed antwoord krijgt op jouw vraag, dan stop je. Probeer maar.

Continu leerproces

Het opvoeden van een bot is een continu leerproces. Door elke dag de berichten te analyseren en antwoorden toe te voegen, worden dialogen langer en relevanter. 

Pas na dit proces ontstaat de juiste context en groeit de kans op bereik, interactie, relevantie en transactie. Contextuele inzichten, dat is het waar het uiteindelijk allemaal over gaat. Alleen zo kan je de intelligentie van een bot vergroten en tot betere relaties en samenwerkingen komen met fans en klanten door de inzet van een bot.

Het draait allemaal om balans. Gebruik bots om procesgerichte taken te doen en complexere vragen op te slaan. Die laat je vervolgens analyseren door mensen die op hun beurt de ervaring voor fans of klanten weer rijker maken door relevante antwoorden toe te voegen. De combinatie van menselijke en technologische processen zullen helpen te convergeren naar de meest effectieve oplossing op termijn.

Mooie aanvulling

Bots worden gebouwd met de bedoeling om betere, naadloze ervaringen tussen organisaties en fans of klanten te creëren. Dit brengt de verantwoordelijkheid mee om bots in te zetten op een manier die de ervaring voor de fan of klant daadwerkelijk verbetert. Worden bots een nieuwe revolutie in de persoonlijke artiest-fan relatie? Hardwells bot laat in ieder geval nu al de potentie ervan zien.

De bot is een mooie aanvulling op nieuwsbrieven via email, berichten op tijdslijnen van sociale kanalen en websites van dj’s. Tijd voor andere organisaties om er ook mee aan de slag te gaan.

Denis Doeland is vanaf 1993 actief in de dance muziek-industrie. De laatste periode van zijn 18-jarige carrière bij ID&T heeft Denis zich beziggehouden met de exploitatie van intellectueel eigendom en de online activiteiten van ID&T, Q-Dance en Sensation. Sinds 2011 richt hij zich volledig op zijn advies- en consultancybureau

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie