Creatieve industrie richt alliantie op om noodweer

De creatieve industrie verkeert in zwaar weer. De alliantie ENCORE komt op voor de ruggengraat van de creatieve sector.

Organisaties en ondernemers in de creatieve industrie, die door de coronacrisis in grote financiële problemen dreigen te komen, hebben een alliantie opgericht om aandacht te vragen voor het lot van mensen die achter de schermen werken in deze branche. 

De alliantie, ENCORE, luidt de noodklok voor de mensen die achter de schermen werken van de film-, muziek- en boekenwereld. Het platform wil meer aandacht en begrip voor de ruim 344.000 mensen die een "onmisbare schakel" zijn tussen makers en publiek.

Lees ook: Wat we kunnen leren van de crisisblunders van Van Engelshoven

Het platform pleit voor een noodfonds en een garantiefonds, zodat creatieve ondernemers aan de slag kunnen blijven. De alliantie heeft de website achterdeschermen.nl in het leven geroepen. Hierop komen creatieve ondernemers aan het woord over de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels hebben NVPI Audio, STOMP, NMUV, VMN, Sena Producenten, Videma, Filmservice, Buma/Stemra, STOMP, GAU en FDN zich bij de alliantie aangesloten.

Iedere week dat de theaters en zalen en musea dicht zijn, loopt het gesubsidieerde deel van de sector zo’n 88 miljoen euro aan inkomsten mis. De 300 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor de sector, is 'een druppel op een gloeiende plaat', stelt de alliantie. 

'Alles valt stil'

'De meeste aandacht gaat nu naar de makers, podia en gesubsidieerde instellingen, wat begrijpelijk is. Maar het onzichtbare deel, de bedrijven en collectiebeheerorganisaties, blijft nu onbelicht', aldus Robbert Baruch van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra tegen ANP. 'Voor sommigen geldt: ze hebben nu nog voldoende inkomsten uit vorige jaren om het even uit te zitten, maar omdat alles nu stilvalt, betalen zij over een half jaar of jaar de rekening.'

Lees ook: Evenementenbranche gaat gitzwarte periode tegemoet: 'Dit is ingeslagen als een bom'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie