Premium

Designbureau BTM failliet, 7 werknemers op straat

Het faillissement is al in december aangevraagd. Een 'coronaschuld' is de voornaamste reden.

Beeld van de site van BTM, die nog online staat.

Het Rotterdamse designbureau Bataafsche Teeken Maatschappij, ook bekend als BTM, is failliet verklaard. Het faillissement is al in december vorig jaar aangevraagd, 49 jaar na de oprichting van het bureau. 
 
Opmerkelijk genoeg stuurde BTM in januari een tamelijk jubelend persbericht de wereld in, waarin het aankondigde 'verder te gaan' met de eveneens Rotterdamse designbureaus OD Designstudio en Teldesign. De drie bureaus moesten zodoende 'het grootste designbureau' van de havenstad vormen. 

7 mensen op straat

Die informatie, die door diverse media is overgenomen, blijkt wat rooskleuriger weergegeven dan in werkelijkheid het geval is. Wat wel klopt, is dat directeur Corine van Bodegraven (al 25 jaar werkzaam bij BTM) is ‘meegegaan’ in de nieuwe bureaucombinatie. Ruud Boer, de andere directeur van BTM, is zelfstandig verdergegaan als merkstrateeg. Verder is er één vormgever van BTM werkzaam in de nieuwe formatie, van de overige zeven werknemers heeft Van Bodegraven afscheid moeten nemen. 
 
Van Bodegraven zegt dat met name de 'coronaschuld' het bureau tot het faillissement 'heeft gedwongen'. 'Onze aandelen zijn we kwijt. De curator heeft gekeken of er met bestaande klanten een doorstart gemaakt kon worden en kwam bij OD Design en Teldesign uit.’

Toekomst

Dat Van Bodegraven het faillissement achterwege heeft gelaten in het persbericht, vindt ze minder relevant. 'Het is verschrikkelijk om na al die jaren collega’s op straat te moeten zetten. Waarom zou ik zoiets benoemen in een persverklaring? Ik kijk liever naar de toekomst.'
 
De nieuwe formatie is nu gevestigd in het pand van OD Designstudio in Rotterdam, waar zo'n dertig mensen werkzaam zijn. Lees meer over het faillissement op curatoren.nl. De website van BTM staat overigens nog online.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie