Grote Clubactie is dit jaar minder klopklop en heel veel TikTok

Wervingsactie in een bijzonder jaar, veel noodlijdende verenigingen en verschuiving van aan deur kloppen naar digitaal.

De Nationale Grote Clubactie 2020, die zaterdag van start ging, kent een bijzondere editie dit jaar. Het geld voor 5300 verenigingen harder nodig dan ooit, de afgelaste evenementen en gesloten kantines door corona laten zich voelen. 

‘In het voorjaar hebben we onder de deelnemende verenigingen onderzocht welke impact corona heeft’, zegt Frank Molkenboer, directeur van de Nationale Grote Clubactie. ‘Uit dit onderzoek bleek dat 87% van de ondervraagde verenigingen het financieel zwaar heeft.’ .

Dit jaar doen er daarom ook meer verenigingen mee dan normaal. Hoewel even kloppen op de deur of aanbellen populair blijft, verschuift de werving wel voor een deel  naar digitaal, via  QR-codes, e-mail, social media en Whatsapp.

Ook is voor het eerst TikTok ingezet. Kinderen kunnen hun filmpjes delen met #groteclubactie en maken kans op een Nintendo Switch. ‘Na een week zijn er al zo’n duizend video’s geplaatst met de #groteclubactie en afgelopen weekend trending op Twitter’, zegt Manouk van der Vorm, betrokken bij de campagne

Zij toog samen met de communicatieadviseur Marjolein Schraven van de Grote Clubactie naar de hockeytraining van haar nichtje. ‘Ik heb die meiden na de training mijn telefoon en een paar loten gegeven en ik heb ze hun gang laten gaan. Dit filmpje hebben we op het account van de Grote Clubactie gedeeld en zie nu het resultaat.’ 

Het heeft mede bijgedragen aan een vliegende start van de grootste inzamelingsactie voor sport-, cultuur- en hobbyverenigingen. Afgelopen zaterdag, de openingsdag, werden een recordaantal loten verkocht, 100 duizend stuks, tien keer zoveel als normaal. Van de 3 euro die de loten kosten gaat 2,40 euro direct de clubkas in, in totaal dus 240 duizend euro in een dag. De clubactie loopt door tot begin december.

 

Advertentie
advertisement
TikTokfilmpjes Grote Clubactie

Plaats als eerste een reactie

Advertentie