Martijn van Dam stapt op bij NPO

Hij verlaat de publieke omroep na vijf jaar en gaat zich richten op de persoonlijke datakluis van DPG, Mediahuis, NPO, RTL NL en Talpa.

Martijn van Dam
Foto: NPO, Michel Schnater

Martijn van Dam houdt het na vijf jaar voor gezien bij de NPO. Hij stelt zijn zetel in de raad van bestuur beschikbaar.  

Van Dam gaat zich met Arno Otto van Talpa Network richten op de ontwikkeling van de zogenoemde persoonlijke datakluis. Dit is een samenwerking van DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network. Van Dam was een van de motoren achter deze samenwerking.

De datakluis biedt Nederlanders de mogelijkheid om zelf hun digitale data op te slaan en te bepalen wie, wanneer welke data mogen gebruiken en inzien. Van Dam en Otto worden bestuurder bij de Stichting Nederlandse Datakluis die de samenwerking gaat vormgeven.

Martijn van Dam noemt de ontwikkeling van een nieuwe data-infrastructuur waarin privacy hersteld wordt ‘een hele spannende uitdaging’ die aansluit bij zijn inzet voor digitale innovatie en privacybescherming.

Zichtbare bestuurder

Van Dam was een bestuurder die zich onderscheidde. Hij was zo’n 12 jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA en werd eind 2015 staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet-Rutte-Asscher.

Binnen de NPO Binnen de Raad van Bestuur focuste hij vooral op de strategie rond digitalisering en data, technologie, innovatie en distributie, maar hield zich ook met andere dossiers bezig. Zo was hij de initiator van de vergaande samenwerking tussen de Vlaamse Publieke omroep en de NPO die vorige week werd gepresenteerd.

Van Dam: ‘Gelukkig ben ik niet ver weg en blijf ik werken voor belangrijke publieke waarden in het medialandschap.’

Digitale strategie versterkt

Volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad van toezicht van NPO, is de afgelopen jaren onder leiding van Van Dam de digitale strategie versterkt en NPO Start en NPO Plus flink gegroeid. Joustra noemt het ‘heel mooi dat hij nu mede namens NPO deze unieke samenwerking met commerciële media gaat vormgeven’ rond de persoonlijke datakluis.
 

Voorlopig worden de taken van Martijn van Dam in de Raad van Bestuur NPO waargenomen door de andere twee bestuurders: Frederieke Leeflang en Paul Doop.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie