Tompouce en anti-vries gewilde afhaalproducten bij Hema en Action

Tot grote drukte leidt de mogelijkheid tot afhalen nog niet, maar winkels merken dat klanten hun zaken nog steeds weten te vinden.

Die beroemde tompouce
Hema

Hema en Action merken dat respectievelijk gebak en onder meer babydoekjes gewild zijn bij afhalers. De winkelketens zijn vanaf woensdag weer open voor het afhalen van online of telefonisch bestelde producten. Tot grote drukte leidt dat nog niet, maar ze merken dat klanten hun zaken nog steeds weten te vinden.

Volgens een woordvoerster van Hema loopt vooral de verkoop van gebak erg goed. Bij Action gaat het bijvoorbeeld om schoonmaakartikelen, vuilniszakken, babydoekjes en theelichtjes, maar ook sneeuwschuivers, antivries en ijskrabbers.

Advertentie
advertisement

'Goed te doen'

Een zegsman van Action geeft aan dat het aantal bestellingen dat woensdag opgehaald wordt per winkel varieert van circa 50 tot 145. "Dus het is heel goed te doen. We zijn positief, al staat dit natuurlijk niet in verhouding tot wanneer onze winkels normaal geopend zijn."

Het gaat bij de discounter om bestellingen die maandag en dinsdag zijn gedaan. Bij Action kunnen mensen hun bestelling pas op zijn vroegst de volgende dag ophalen. Van de overheid moet er minimaal vier uur zitten tussen het bestellen en afhalen, om funshoppen te voorkomen. Maar Action besloot die tijdsspanne om operationele redenen op te rekken.

Ikea

Ook bij Ikea kan er weer afgehaald worden. De meubelketen laat weten dat alles soepel verloopt. Met name spullen voor thuiswerken lijken in trek, zoals bureaus, bureaustoelen en opbergdozen.

Winkeliersvereniging INretail wijst erop dat 'click and collect' maar zeer beperkt soelaas biedt voor ondernemers. De enige manier om de omzet weer echt te laten herstellen is het heropenen van winkels na het aflopen van de huidige lockdown op 2 maart, zegt een woordvoerder.

Overigens doen niet alle winkels mee. Modeketen terStal, met circa tweehonderd vestigingen, biedt het afhalen na bestellen voorlopig nog niet aan. "Ik laat mijn medewerkers niet in de vrieskou staan voor maximaal 2 procent meer omzet", zei eigenaar Niek Gloudemans tegen dagblad Tubantia.

De winterse omstandigheden waren ook een thema bij ketens die wel opengingen. Zo besloot Hema om woensdag vanwege het winterweer nog zo'n 40 van de 550 filialen gesloten te houden. Bij Action waren ook nog niet meteen alle filialen open. In sommige Actions vinden namelijk nog verbouwingen plaats. Daar zal afhalen binnenkort dus pas mogelijk zijn.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Advertentie