Overslaan en naar de inhoud gaan

Clichématig opinieartikel zet 150.000 nekharen overeind

Donderdag 19 april zorgde een opiniestuk van Frans Oremus op VillaMedia er voor dat 150.000 nekharen bij me overeind gingen staan.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Donderdag 19 april zorgde een er voor dat 150.000 nekharen bij me overeind gingen staan. Weér die clichés over woordvoerders. Inderdaad: wéér. De discussie herhaalt zich, maar journalisten mengen zich er eigenlijk amper in. Is het zo plat dat het ze gewoon wel goed uitkomt, zo'n Goliath creëren waar de dappere David tegen strijdt?

related partner content for mobile comes here

Roy Meijer, wetenschapsvoorlichter bij de TU Delft, vatte het aldus samen: "Gaap, oude discussie: voorlichters slecht, journalisten goed, en de mythe van het leger van 150.000 er ook maar weer ‘s bij.". Niet alleen kernachtig, maar ook correct. Want de discussie is al meerdere malen gevoerd. In juni 2010 op , na een bijdrage van ons aller Rocco Mooy. In januari 2011 op , na een bijdrage van binnenlandredacteur Bas de Vries. In mei 2011 op . Ook de toenmalig voorzitter van Logeion, Rijk van Ark, leverde aan de discussie. En nu dus weer op VillaMedia.

Wat mij opvalt, is dat er een zich herhalend patroon voordoet: ergens duikt "150.000" als het aantal woordvoerders en voorlichters dat in den lande actief is, in combinatie met een nogal negatieve omschrijving van het werk dat "al die woordvoerders" doen. Vervolgens wordt dat getal betwist vanuit woordvoeringshoek, in combinatie met opmerkingen dat de beschreven werkwijze écht niet van toepassing is op alle woordvoerders.

"Ja, en?" zul je nu misschien denken. Tot zover niets verrassends, nee. Wat mij bij al deze discussies écht verrast, is het feit dat journalisten zich er eigenlijk niet in mengen. Zou het zijn omdat het ze niet interesseert, die discussie? Zijn ze het op zich wel eens met de nuances die worden aangegeven, maar vinden ze het sop de kool niet waard? Misschien juist bewust. Het beeld van een 'leger' van 150.000 woordvoerders (Goliath) waar zo'n 15.000 Davids ten strijde trekken, is en blijft natuurlijk een aantrekkelijk beeld.

Of laten we - ja, ook ik - ons als woordvoerders weer te snel op de kast jagen?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in