WhatsApp belooft geen gebruikersdata te delen voor reclamedoeleinden

Het bedrijf doet deze en andere beloftes na gesprekken met de Europese Commissie, die bezorgd was over de koers van WhatsApp.

Whatsapp
123rf

Berichtendienst WhatsApp van Meta heeft formeel toegezegd geen gebruikersgegevens te delen voor reclamedoeleinden. Niet met Facebook, Instagram en andere diensten die onder Meta vallen en ook niet met externe partijen. WhatsApp doet die belofte na gesprekken gevoerd te hebben met toezichthouders van Europese landen en de Europese Commissie. 

WhatsApp gaat voorwaarden beter uitleggen

De toezichthouders zijn blij met de afspraken die zij met WhatsApp hebben gesloten. De berichtendienst garandeert namelijk ook dat het zijn gebruikers duidelijker gaat informeren over wijzigingen in de algemene voorwaarden. Specifiek wát er verandert en wat de gebruiker hiervan gaat merken. Het wordt ook makkelijker om nieuwe algemene voorwaarden te weigeren, inclusief uitleg wat hier de gevolgen van zijn. Tot slot zegt WhatsApp toe om gebruikers minder vaak te vragen om akkoord te gaan met nieuwe voorwaarden. In het verleden vroeg de chatapp gebruikers elke keer bij het openen van WhatsApp om toestemming - wat veel gebruikers opdringerig vonden.

De bindende afspraken - de Europese Commissie kan WhatsApp bijvoorbeeld beboeten als het de afspraken schendt - lijken alleen in de Europese Unie te gelden. WhatsApp wil tegenover The Verge namelijk geen antwoord geven op de vraag of de afspraken ook van toepassing zijn op WhatsApp-gebruikers buiten de EU. 

Eerdere onduidelijkheid

Gesprekken tussen WhatsApp en Europese toezichthouders en de Europese Commissie zijn gestart naar aanleiding van een nieuw privacybeleid dat WhatsApp in 2021 uitrolde. In die nieuwe voorwaarden stond dat gebruikers WhatsApp toestemming gaven om gebruikersgegevens te delen met Facebook. Wie weigerde, kon de toegang tot WhatsApp verliezen. De nieuwe voorwaarden resulteerden in veel kritiek en vragen, waarna WhatsApp aangaf dat ze alleen voor zakelijke gebruikers zouden gelden. Toen de kritiek aanhield, beloofde WhatsApp geen beperkingen op te leggen aan gebruikers die de nieuwe voorwaarden weigerden. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie