Aantal .nl-websites blijft stijgen, minder nepwebwinkels

Domeinbeheerder SIDN is positief over de statistieken van 2020. Er zijn bijvoorbeeld minder nepwebwinkels waargenomen.

123RF

Het aantal websites dat eindigt op .nl blijft toenemen. In 2021 zijn er 119 duizend .nl-websites bijgekomen, waardoor er nu ruim 6.231.000 .nl-websites zijn. Dat meldt SIDN, de organisatie die toezicht houdt op het .nl-domein. SIDN is positief over de statistieken van 2021. Het trof bijvoorbeeld minder nepwebwinkels aan dan in voorgaande jaren.

Nepwebwinkels van oplichters waren jarenlang een groot probleem, zowel voor merken als voor consumenten. SIDN en andere belanghebbende partijen hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar dit fenomeen en technische, geautomatiseerde maatregelen genomen. Ook tegen de traditionele piek van nepwebwinkels die voor de feestdagen ontstond, als mensen meer online bestelden. Waar er in december 2019 ruim tweeduizend nepwebwinkels opgemerkt werden door SIDN, waren dat er november en december 2021 samen slechts enkele tientallen. 

Minder websites opgeheven

In 2021 werden er 781 duizend domeinnamen opgeheven - minder dan SIDN had verwacht. Ook minder dan in 2020 (788 duizend). SIDN had meer opheffingen verwacht van ondernemers die in coronajaar 2020 een website waren begonnen, maar die zouden stoppen. Dat is minder gebeurd dan verwacht. Sterker nog, het aantal bedrijven met een website groeide door. 

E-commerce steeds belangrijker

Volgens SIDN heeft bijna negentig procent van de Nederlandse bedrijven inmiddels een website. Een kwart van alle bedrijven haalde in 2021 meer dan één procent van haar omzet uit e-commerce, meldde het CBS al eerder. SIDN stelt dat bestaande bedrijven vaker nieuwe websites startten, bijvoorbeeld als groothandel zijnde om direct aan eindklanten te leveren. De omzet van webwinkels in zijn algemeen zit in de lift, aldus het CBS onlangs. Webwinkels noteerden in november 2021 een omzetgroei van 5,2 procent ten opzichte van november 2020. 

Lees ook: veel bekende webwinkels zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie