X is nu een 'video first'-app, maar blijft zoeken naar adverteerders

X-eigenaar Elon Musk blijft zoeken naar modellen om het publiek én adverteerders aan te spreken.

Twitter heet nu X
Afbeelding: Shutterstock

X (voorheen Twitter) is nu een video first platform, meldt eigenaar Elon Musk. De socialmediadienst wil meer inzetten op videocontent, zowel van gebruikers en merken als uit eigen stal. Het bedrijf kondigt daarom aan dat drie voormalige internationale tv-sterren videoseries gaan maken die alleen op X verschijnen. Met een focus op vido hoopt het socialmediaplatform meer gebruikers te interesseren en merken te bewegen om te adverteren.

Nieuwe videomakers

Paris Hilton kondigde in oktober al aan exclusieve content te gaan maken voor X, maar het is de vraag of X nog blij met de realityster is. Hiltons bedrijf is namelijk fors minder gaan adverteren op het platform, meldt Socialmediatoday. Ook een samenwerking tussen X en de controversiële Amerikaanse journalist Tucker Carlson staat onder druk. Carlson trekt met zijn video's miljoenen kijkers op X, maar werkt ondertussen aan een eigen streamingdienst. 

Om te vooromen dat X straks zonder exclusieve videomakers zit, kondigt het nu samenwerkingen aan met Don Lemon, Tulsi Gabbard en Jim Rome. Zij gaan meerdere video's per week maken over uiteenlopende onderwerpen en krijgen volgens Musk complete vrijheid. 'Wij weten niet eens wat zij, Tucker of anderen gaan zeggen totdat ze het zeggen', schrijft de X-eigenaar op zijn eigen platform.

Advertenties mikken op Premium-abonnees

Hoewel X duidelijke plannen heeft voor zijn video first-strategie, weet het socialmediabedrijf nog niet goed hoe het adverteerders wil bedienen. Een deel van de écht grote adverteerders is in 2023 afgehaakt omdat de brand safety onder druk kwam te staan. Problematisch voor X, want de vijftig grootste adverteerders op het platform waren goed voor ongeveer de helft van de totale advertentie-inkomsten. Nu er één miljard dollar minder in het laatje dreigt te komen, zoekt het bedrijf naarstig naar alternatieve adverteerders. Het MKB bijvoorbeeld.

Maar het MKB is veelal niet bereid om maandelijks duizend dollar neer te leggen voor een gouden verificatievinkje en extra's als wat advertentietegoed en het plaatsen van vacatures, zo lijkt X te denken. Daarom komt het bedrijf met een goedkoper pakket dat minder extra's omvat, maar wel het verificatievinkje en advertentietegoed houdt. Een prijs voor dit abonnement is nog niet bekend. 

Een andere strategische keuze is dat adverteerders op X hun reclames nu enkel kunnen vertonen aan Premium-gebruikers. Dat zijn mensen die minimaal acht dollar per maand betalen voor extra functies op het platform. Minder dan één procent van de X-gebruikers heeft een Premium-abonnement, en een deel van die ene procent betaalt extra om de app reclamevrij te gebruiken. Kenners vragen zich daarom af hoeveel Premium-gebruikers een adverteerder kan bereiken. X heeft hier nog geen publieke informatie over gedeeld.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie