Dit noemen YouTube-experts de belangrijkste trends in online video

Drie experts delen hun mening in aanloop naar de YouTube Works Awards.

Afbeelding: YouTube

Nu de aanmeldingen voor de jaarlijkse YouTube Works Awards gesloten zijn, gaat een vakjury zich buigen over de door adverteerders ingestuurde video's uit 2022. Er zijn deze keer vier prijzen te verdelen. In aanloop naar het prijzengala op 11 mei vraagt Adformatie drie juryleden wat zij als de belangrijkste trends in online video zien.

De jury van de YouTube Works Awards is tussen de twaalf en vijftien personen groot en vertegenwoordigt vakmensen van creatieve bureaus, mediabureaus, adverteerders en creators. Henriette van Swinderen, directeur van adverteerdersbond bvA, leidt de jury.

Lees alles over de YouTube Works Awards 

Juryleden Seema Sharma, Britt Hogenhuis en Jordi van den Bussche blikken op verzoek van deze website alvast vooruit op de videotrends van nu.

Seema Sharma, creatief directeur en MT-lid Edelman Amsterdam

'Aan de ene kant van het spectrum zien we dat van merken en organisaties steeds meer verwacht wordt dat ze een bijdrage leveren om maatschappelijke kwesties op te lossen. Denk aan de toenemende maatschappelijke kloof, klimaatverandering of ongelijkheid (Edelman Trust Barometer 2023). En aan de andere kant van het spectrum heb je de hyperontwikkeling van artificial intelligence, dat onze benadering van creatie, content, fotografie en film aan het veranderen is. Ik denk dat beide ontwikkelingen ervoor gaan zorgen dat creators, merken en organisaties dit als kans gaan zien om relevant te blijven. Het is zowel vanuit creators als adverteerders spannend om te zien wat eruit komt als machines en mensen samen gaan werken om maatschappelijke thema’s op te lossen. Dit alles gaat hoe dan ook een grote impact hebben op de manier waarop we verhalen vertellen in online video, maar zal ook invloed hebben op de soort verhalen die we vertellen, met gepersonaliseerde content.'

Britt Hogenhuis, mede-oprichter en CCO &.media group

'Een trend die ik zie binnen videomarketing is het groeiende belang van interactie. Men wil meer dan ooit in contact komen met de merken en de mensen die ze volgen. Aan de andere kant is het voor merken of influencers de uitdaging om in een steeds kortere tijd de aandacht van de kijker te pakken en vervolgens te behouden. Interactie gaat verder dan alleen liken en delen. Zo zie je nu al dat kijkers interactieve video’s een bepaalde richting op kunnen sturen door het maken van keuzes. Deze keuzes zorgen voor het verdere verloop van de video. Daarnaast worden er directe call to actions in video’s geïntegreerd zodat data real time geanalyseerd kan worden. Ik geloof erin dat de interactie mogelijkheden nog een hele ontwikkeling door gaan maken de komende jaren. 

Daarnaast zie je dat men veel scrolt, waardoor er veel video's bekeken worden zonder geluid. Het is daarom belangrijk dat de boodschap de kijker alsnog bereikt, ook zonder geluid. Het videoformaat draagt daar ook aan bij. Door onder andere het populairder worden van Instagram Stories, Youtube Shorts, Instagram Reels en TikTok worden steeds meer video’s staand bekeken. Verticale video’s vullen het hele scherm, waardoor de content extra opvalt en zal  de kijker sneller blijven hangen. 

Natuurlijk is het videoformaat afhankelijk van het medium en de lengte van de film. Langere video’s zijn en zullen naar mijn mening horizontaal blijven. Het is natuurlijk niet voor niets dat TikTok nu aan het testen is met horizontale video's sinds het ook mogelijk is om lange video's up te loaden.  

Ten slotte is echtheid erg belangrijk. Het moet allemaal niet te gemaakt zijn. Met name Gen Z is hier heel bewust en gevoelig voor en prikt dwars door alle marketingtrucs heen.'

Jordi van den Bussche, oprichter JVDB Studios

'De belangrijkste trends in online video zijn korte inhoud, authenticiteit en interactiviteit. Mensen hebben een kortere aandachtsspanne en willen snelle, vermakelijke inhoud. Authenticiteit is key omdat mensen contact willen maken met echte mensen. Interactiviteit is belangrijk omdat mensen deel willen uitmaken van de inhoud. Deze trends zullen belangrijk blijven en ik ben verheugd om te zien hoe makers van inhoud zullen innoveren en grenzen verleggen.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie