Musk voelt zich misleid door Twitter en wil overname annuleren

De miljardair maakt na maanden twijfelen bekend dat hij onder de overname van Twitter uit wil. Maar Twitter wil dat helemaal niet.

Elon Musk heeft schriftelijk aangegeven dat hij niet langer van plan is om Twitter in te lijven voor 44 miljard dollar. De rijkste persoon ter wereld geeft als reden dat Twitter hem geen concrete informatie wil of kan geven over het percentage nepaccounts (bots) op het platform. Twitter gaf uren na de brief van Musk aan dat het juridische stappen gaat ondernemen om de overname te forceren. Het lijkt er hiermee op dat het bedrijf niet uit is op de contractuele schadevergoeding van één miljard dollar, afgesproken voor als een partij toch afziet van de overname.

De advocaten van Musk schrijven in de brief: 'Twitter schendt meerdere bepalingen van die overeenkomst en lijkt valse en misleidende verklaringen te hebben afgelegd, waarop de heer Musk heeft vertrouwd bij het aangaan van de fusieovereenkomst.'

Bekende advocaten ingehuurd

Zowel Musk als Twitter lijken zich voor te bereiden op een langlopend juridisch gevecht om de overname. Musk heeft naar verluidt Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan ingehuurd, een bekende firma die vaker voor Musk gewerkt heeft. Namelijk toen Musk werd aangeklaagd toen hij een reddingswerker een 'pedo guy' noemde en na zijn beruchte 'funding secured'-tweet. Musk, eigenaar van Tesla, claimde de financiën te hebben om Tesla van de beurs te halen als het aandeel 420 dollar zou aantikken. Dat gebeurde, maar Musks financiën bleken niet rond. De miljardair werd beschuldigd van beursmanipulatie en trof een schikking.

Twitter op zijn beurt heeft volgens persbureau Bloomberg het bekende advocatenkantoor Wachtell, Lipton, Rosen & Katz ingeschakeld, net als Martin Lipton. Die laatste is de bedenker van de 'poison pill', een constructie die Twitter opzette toen Musk Twitter wilde inlijven. Het socialmediaplatform wilde de overname blokkeren, maar zag daar vervolgens toch van af. Nu juist Musk onder zijn overname uit wil komen, lijkt Twitter voornemens om de overname te forceren.

Beurskoersen flink gedaald

De overnameprijs die Musk in april bood, ligt op ruim 54 dollar per aandeel. Dat was destijds boven de handelsprijs op de beurs. In de afgelopen maanden is het Twitter-aandeel gedaald met zeven procent, waardoor het bedrijf minder waard is geworden. Mede daarom is het voor Twitter aantrekkelijk om de overname voor het oorspronkelijke bedrag door te zetten.

Ook veel andere bedrijven zagen hun beurswaarde de afgelopen tijd afnemen. Zo ook Tesla, waar Musk als eigenaar veel aandelen van heeft. Die aandelen hebben grote invloed op de waarde van zijn vermogen. Waar het Tesla-aandeel in april boven de duizend dollar lag, is dat medio juli ruim zevenhonderd dollar. Musk moet dus meer vermogen aanspreken om de Twitter-overname te bekostigen, iets dat hij niet meer wil - naar eigen zeggen door de onduidelijkheid over de hoeveel nepaccounts op het platform. 

De excentrieke miljardair reageert - ironisch  - op Twitter op de aankomende rechtszaak. Via een 'meme' lacht hij Twitter uit omdat het bedrijf geen informatie over de nepaccounts wilde verstrekken, maar dat nu alsnog in de rechtszaal moet doen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie