Nieuwe maatregelen overheid, ID&T spant kort geding aan

'Je kunt niet op een cruciaal moment als deze met reces gaan en de evenementenbranche laten bungelen.'

ID&T

ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen. Ritty van Straalen, de ceo van de festivalorganisator spreekt van een disproportioneel besluit.

Advertentie
advertisement

In het kort geding eist de organisator duidelijkheid van de overheid: het laten doorgaan van festivals onder Fieldlab-voorwaarden, of dat de overheid verantwoordelijkheid neemt en de rekeningen betaalt door middel van het garantiefonds.

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1 Weekend Festival, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake. 

Van Straalen: 'Het is onze expertise evenementen goed en veilig te organiseren en we weten dat ons publiek de discipline heeft. Wij zijn nu de goeden die onder de kwaden lijden en het lijkt erop dat de overheid vakanties verkiest over festivals. Je kunt niet op een cruciaal moment als deze met reces gaan en de branche laten bungelen. Jongeren worden met deze maatregelen onevenredig hard geraakt. Het maatschappelijk belang van onze industrie is enorm.'

Nieuwe maatregelen

Tijdens een persconferentie kondigden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge vrijdagavond nieuwe maatregelen aan dat door de snel oplopende coronabesmettingen. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht dicht. Discotheken en clubs gaan vanaf zaterdagavond helemaal weer op slot.

Evenementen mogen maximaal 24 uur duren. Bij voorstellingen in de culturele sector en eendaagse evenementen krijg je weer een vaste zitplek. Net als in stadions, congressen en bioscopen. De anderhalvemeterregel geldt niet als gasten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag hebben. Dan mogen theaters en bioscopen de capaciteit tot twee derde benutten.

Zie ook: Evenementenbranche komt zelf met plan: 'Vanaf juli terug naar oude normaal'

Advertentie