Evenementenbranche komt zelf met plan: 'Vanaf juli terug naar oude normaal'

In het plan wordt rekening gehouden met de branche over de volle breedte, van toeleveranciers en podia tot organisatoren en beurslocaties.

De evenementenbranche heeft zelf een plan gemaakt waarmee de branche sneller uit de coronacrisis moet komen. Na de proefevenementen die nu worden gehouden met Fieldlabs moet meteen doorgepakt worden, zo stellen Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers.

Advertentie
advertisement

Volgens Jolanda Jansen van de alliantie hebben mensen dringend behoefte aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier. 'En dat kunnen wij als branche bieden. Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten'. Met die middelen en een test- of vaccinatiebewijs, aandacht voor hygiënemaatregelen en professionele begeleiding moet een zogenaamde 'groene zone' voor een bepaald evenement worden gecreëerd.

Groene zones

In het plan wordt rekening gehouden met de branche over de volle breedte, van toeleveranciers en podia tot organisatoren en beurslocaties, waarbij aan de hand van die groene, veilige zones op een verantwoorde wijze groepen mensen bij elkaar gebracht kunnen worden.

De branche wil in april publiek welkom heten op anderhalve meter afstand, in mei tijdens het Eurovisiesongfestival een volgende stap zetten en in juni de volgende bij activiteiten rondom het EK voetbal. Op basis van sneltesten zou de capaciteit van zalen naar 50 of zelfs 70 procent van de reguliere bezoekersaantallen kunnen worden gebracht.

Afstand loslaten

Als alles goed gaat, zou vanaf 1 juli zelfs de anderhalve meter afstand losgelaten kunnen worden, zegt Riemer Rijpkema van het Eventplatform. 'Per 1 juli denken wij bij onze activiteiten met de oorspronkelijke capaciteit te kunnen werken. De ‘anderhalve meter’ kunnen we dan loslaten, als we werken met sneltesten, triage en monitoring van ons publiek. Dat lijkt ook een logisch vervolg gezien de verwachting van minister De Jonge dat dan in Nederland iedereen tenminste één vaccinatie heeft gekregen'. 

Jansen: 'Onze branche is op het gebied van evenementenorganisatie een onomstreden voorloper in de hele wereld', zo staat in het plan. 'Wij bepalen daar de toon, wij hebben de expertise en kunde om evenementen juist ook in deze tijd veilig te organiseren. Wij kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet kan.'

De branche wacht nog op een eerder toegezegde garantieregeling voor zomerevenementen na 1 juli. De details van het garantiefonds, waarin 300 miljoen euro zit, worden rond half maart verwacht.

Lees ook:

Eerste pilot-event uitverkocht: Hoe zal dat gaan, weer met 500 man in een zaal?
Gaan we straks met een digitaal corona-paspoort naar een concert of congres?
App met digitaal testbewijs biedt perspectief voor evenementenbranche
Evenementenbranche slaat alarm: The Show Must Go On

Advertentie