Adviescommissie FM wil veiling en vergunningen voor tien tot twaalf jaar

Nieuwkomers moeten kans krijgen, systeem gemoderniseerd.

123RF

Er moet een veiling komen voor de nieuwe FM-frequentievergunningen. Daarnaast moeten de nieuwe vergunningen voor een periode van tien à twaalf jaar gaan gelden. Dat staat in het rapport van het Adviescollege verdeling frequentieruimte commerciële radio. De door staatssecretaris Mona Keijzer aangestelde commissie heeft zich de komende tijd gebogen over de toekomst van de FM-frequenties. De huidige vergunningen lopen per 1 september 2022 af.

Een veiling heeft de voorkeur want die levert volgens de adviescommissie 'een hogere maatschappelijke welvaart op dan een andere verdelingsmethode'. Het college ziet FM voor radiozenders voorlopig nog als leidend.

Advertentie
advertisement

Geen noodverlenging

De staatssecretaris liet vrijdag al weten dat er geen noodverlening komt van de huidige FM-frequenties. De commerciële radiozenders, verenigd in de VCR – waarin de zenders van Talpa Radio, Qmusic, RadioCorp (100%NL, Slam!) en BNR zitten - hadden aangedrongen op een verlenging met drie jaar. Deze zenders vrezen dat ze in de rode cijfers zullen duiken nu door de coronacrisis de reclame-inkomsten fors zijn gedaald. Kleine stations zullen het volgens de VCR misschien helemaal niet overleven.

'Nieuwkomers' als Kink protesteerden tegen de lobby van de VCR. Directeur Jan Hoogesteijn sprak afgelopen week van 'afscherming van de markt'.

Het Adviescollege wil nieuwkomers een kans geven en modernere voorwaarden. De huidige vergunningen werden in 2003 toegekend en zijn tussentijds twee keer verlengd. Sommige inhoudelijke programmavoorschriften zijn volgens het college niet meer van deze tijd.

Volgende week is er een Kamerdebat over de FM-frequenties.

Het rapport van de Adviescommissie staat hier.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie