De opkomst van native Yvon Jaspers en branded Ellie Lust

Tindershow met boeren blijkt ellenlange veevoercommercial. Politiewoordvoerder is presentatrice die geen bon mag uitschrijven.

Yvon Jaspers tijdens een perslunch voor het programma Onze boerderij.
ANP KIPPA, Lex van Lieshout

Het was me weer een weekje vol alternative facts. Je denkt naar een serieuze politiewoordvoerder te luisteren, die bij Opsporing Verzocht een nagespeelde afrekening in een drugslab in onze overzeese gemeente Kralendijk komt toelichten. Maar het blijkt een stoere presentatrice te zijn die agentje speelt in een Zuid-Amerikaans land, waar ze nog geen bekeuring mag uitschrijven. Je denkt naar een Tindershow met boeren te kijken. Maar eigenlijk is het een ellenlange veevoercommercial met een Happy Ending, die buiten het sterblok door onze publieke omroep wordt uitgezonden.

We hadden al Branded Content, het Fake News van de reclame-Trumpjes, maar we hebben nu ook Native Presentatrices als Yvon Jaspers en zelfs een Branded Woordvoerder die Ellie Bijklust heet. Niets is meer wat het lijkt!

Onder de Balkenende-norm getrokken

Van Yvon Jaspers vindt iedereen het graaigedrag - maar ik snap haar keuze wel. Eerst word je salaris onder de Balkenende-norm getrokken. Daarna een boete van 50.000 euro omdat je bij DWDD je eigen Kunst-of-Kitsch servies hebt aangeprezen voor de ogen van miljoenen argeloze kijkers. Niet zo gek dat je van schrik een bijbaan als goedbetaalde praatpop bij ForFarmers neemt.

Ellie ligt een stukje lastiger. Ik ben fan van van agent Lust. Ze was een uitstekende politiewoordvoerder, kordaat, niet elitair en enorm grappig, vooral in Lucky TV. Ze is androgyn, da’s ook meegenomen voor een organisatie die de hele maatschappij moet vertegenwoordigen. Maar veel belangrijker: de politie moet vooral herkenbaar en onafhankelijk  zijn.

Ouderwets als een draaischijftelefoon, maar handig

Misschien kan iemand zich de Trias Politica nog herinneren? Een strikte scheiding tussen wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende macht. Klinkt net zo ouderwets als een draaischijftelefoon, maar toch erg handig als je het niveau van Bananenrepubliek wilt ontstijgen. Bij Ellie is het best vaag geworden: zie je nu een Uitvoerende Woordvoerder, Presenterende Woordvoerder of Anderzins Schnabbelende Woordvoerder?

Geruststellend dat de politie onze verwarring serieus neemt. Ze willen iemand met één pet - namelijk een politiepet - woordvoerder laten zijn. Ik zou daar niet zo publiekelijk over lopen janken, als ik Ellie was. Wees blij dat de politie je in het zwaailicht heeft gezet, zodat je fulltime BN'er kon worden. En er liggen zoveel leuke klussen voor het oprapen, dat je je eigen vrouw als manager kunt inhuren.

Entertainer Lust en zus woordvoerder Lust

Er is natuurlijk nog een polderoplossing mogelijk, die juridisch ook nog door de beugel kan. Ellie Lust heeft een eeneiige tweelingzus: Marja Lust. En die - dit is echt waar - werkt ook bij de politie. Zelfs de LBGT-community kan opgelucht zijn, ook Marja is voltijd lesbisch! Gelukkig heeft zuslief d’r kort pittig kapsel donker geverfd, zodat de scheiding der haren duidelijk maakt wie de entertainer Lust en wie de woordvoerder Lust is.

Als Forfarmers dan Dolly Jaspers inhuurt, het gekloonde zusje van schaapje Yvon, weten we als kijker weer waar we aan toe zijn. Wel zorgen dat Dolly altijd met rode haren in de media verschijnt, maar ik neem aan dat ze bij ForFarmers wel een potje Henna kunnen regelen.

Scato van Opstall, is oprichter van karmabrothers

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie